Бялата чума взе първа жертва в Бургас

Туберкулозата взе първата си жертва за тази година в региона. Случаят е от началото на месеца и е с фатален край, показа справка на Флагман.бг в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Поразеният от т.н. бяла чума е около 50-годишен мъж от община Бургас.

През тази година се наблюдава сериозно увеличение на заразените от туберкулоза в областта. До средата на месец март регистрираните случаи са 17.

Справка на Флагман.бг показа, че пикът е бил през м. февруари, когато само за седмица в Белодробната болница в Бургас за лечение са постъпили 9 пациенти. През януари пък не е регистриран нито един случай.

Причинителят на туберкулозата е Микобактериум туберкулозис. Източници на зараза могат да бъдат болните от туберкулоза хора и животни (главно едър рогат добитък, по-рядко свине, птици и други), както и техните продукти.

От туберкулоза се разболяват лица с потисната имунна система. Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, т. е. всичко което срива защитата на организма.

Рискови за заболяване от туберкулоза са и лица със захарен диабет, стомашно чревни страдания; лекуваните продължително време с кортизонови препарати, провеждащите химио и лъчелечение и др. /Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?