Божествен император основава Япония

На 11 февруари 660 г. пр. Хр. се възкачва първият японски император Дзиму. Денят се счита за начало на японската държава. Според легендата Дзиму е син на богинята на слънцето Аматерасу и самият той е вторият по старшинство бог в пантеона.

Под водачеството на гарвана Ятагарасу (гарвани с три крака, смятани за пратеници на боговете) поема на поход от Химука на остров Кюшу, където предците му се спускат от Небесата, на изток, в провинция Ямато на остров Хоншу (667-660 г. пр.н.е.). Походът му представлява низ от чудеса.

Днес Японската монархия се счита за най-дълго съществувалата в историята, след като Ислямската революция сваля шаха на Иран през 1979 г. По случай 2600-годишнината от възкачването на Дзиму през 1940 г. японското правителство подписва Тристранния пакт с нацистка Германия и фашистка Италия. Официалната пропаганда в Токио започва активно да разпространява завета на първия император за божественото предназначение на Страната на изгряващото слънце: „Да събере осемте ъгъла на света под един покрив“.  С този девиз се оправдават и завоевателните войни на японците срещу съседните държави. 


С Дзиму са свързан​и и най-високите държавни награди  ​- Върховният орден на Хризантемата и Орденът на Свещеното съкровище. Според преданието свещеното съкровище - четки, огледало и меч, е предал на наследниците си първият император, синът на Аматерасу. Потомците намерили четките и огледалото на морското дъно, където паднали след морска битка. Местонахождението на меча тъне в неизвестност до днес. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?