Борсов коментар: Тръмп бърка в джоба на американците с всеки свой туийт

Българите масово не се интересуват от сделки на Фондовата борса, но в Щатите 11% от доходите на домакинствата идват от капиталовите пазари

След нова ескалация на напрежението на фронта на търговските войни между САЩ и Китай в средата на август, последната седмица изглеждаше като много по-спокойна и дори монотонна. Лидерите на страните от Г-7 бяха приключили срещата си във Франция, а лидерите на централните банки закриха ежегодния симпозиум в Джаксън Хол, след което фондовите пазари се успокоиха и дори направиха значителен ръст в последните дни на месеца. Анализаторите си задаваха въпроса дали това не е просто затишие пред буря или наистина вървим към разрешаване на най-важните конфликти в света в момента - търговските войни и Брекзит.


След нова кратка размяна на повишаване на митата върху някои стоки между САЩ и Китай в четвъртък (29.08.)


китайците обявиха, че няма да отвръщат на удара


и ще направят каквото е по силите им през септември преговорите да бъдат подновени. Това подейства много добре на пазарите и акциите отбелязаха ръст. Тръмп трябваше да отговори на някои неприятни въпроси, след като бе хванат да лъже няколко пъти. Конкретният случай, който възмути елитите, бе когато президентът излъга, че е провел разговори с Китай на много високо ниво. От Китай побързаха да отговорят, че не са наясно с кого точно е водил разговори Тръмп, защото определено не са били те. За мен това си е чиста лъжа в опит да подкрепи капиталовите пазари в момент на нарастваща несигурност. Важно е да споменем, че в Щатите фондовите пазари са много по-важни за обикновения човек спрямо където и да е другаде по света.


Докато у нас спадът на SOFIX не засяга особено широкия кръг граждани, а само малка част от населението, които имат инвестиции на борсата, статистическите изследвания сочат, че


в САЩ средно 11% от дохода на домакинствата идва от инвестиции на капиталовите пазари.


За по-заможните този процент е значително по-висок. За сравнение, средният доход на домакинствата от капиталовите пазари в Европа е 1%, а в България дори не влиза в статистиката. Това е и причината американците да гледат много по-зорко действията на пазарите и да не им се харесва особено когато S&P 500 падне с 2% заради поредния туийт на Доналд Тръмп. Сигурен съм, че това ще е едно от основните неща, които Тръмп ще повтаря по време на предизборната си кампания догодина: от поемането на президентския пост до момента S&P 500 регистрира ръст от над 30%.

Борис Джонсън - Доналд Тръмп  лика-прилика


Брекзит, другата гореща тема, изглежда върви дори по-зле от отношенията на САЩ и Китай. Комичното е, че човекът, който пое Великобритания, е точно тип Доналд Тръмп. Може би неслучайно първата среща с лидер на друга държава на Борис Джонсън бе с президента на Щатите. По отзвука от срещата им изглежда, че Тръмп е дал кураж на Джонсън в случай, че наистина се стигне до напускане на Европейския съюз без сделка. Твърде вероятно е в такъв сценарий САЩ да е първата държава, с която Обединеното кралство ще подпише споразумение. Едно е ясно, Борис Джонсън е твърдо решен датата на Брекзит да бъде 31 октомври, а не да се отлага отново. Това действа все по-задушаващо на британския паунд, като обезценяването му продължава с бавни темпове. Централната банка на Англия направи много интересно изследване за това какви биха били последиците за Великобритания при най-лошия сценарий на Брекзит без сделка. Цитирам: икономиката може да се срине с 5% за една година, приблизително колкото по време на финансовата криза. Академиците на Imperal College изчислиха, че допълнителни две минути, прекарани в проверка на всяко превозно средство на двете най-големи връзки с Франция (Довър и Фолкстоун), ще доведе до опашки, които е възможно да достигнат 47 км. Правителството вече е проверило близките магистрали и направило план да използва малки местни летища като паркинги за камиони в случай, че се стигне до там. Най-лошата прогноза за паунда не е, че той може да се изравни с еврото. Банката на Англия вижда в най-лошия сценарий възможност паунда да се изравни с долара, което ще е над 20% спад.


Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?