Борсов коментар: Не купуваме дом, а актив за отдаване под наем

Петролът се успокои и прекъсна устрема си от началото на 2019 г.

Безспорно в момента има няколко теми, които постоянно се редуват с най-голямо въздействие върху пазарите през последните няколко месеца - търговската война, Брекзит, лихвените проценти и забавянето на растежа. След като отлагането на повишението на лихвите беше на първа страница на всички вестници в началото на март, през отминалата седмица това беше все така неясният изход на Великобритания от Европейския съюз. Поредно гласуване дали да бъде приета сделката на Тереза Мей се състоя във вторник (12.03.). Резултатът - ново отхвърляне. В сряда управляващите гласуваха дали да напуснат ЕС без сделка, и пак ново отхвърляне. В четвъртък до обяд беше поставен въпросът за втори референдум, в който жителите на Острова да гласуват дали все още искат да напуснат Европейския съюз, но и тази опция беше отхвърлена. Така се стигна до решението за момента да се удължи срокът за напускане, който е до 29.03.2019 г. Идеята на британците е това да се отложи до края на юни, но има един проблем - трябва всички държави членки на ЕС да гласуват единодушно. На моменти и аз си мисля, че дори британците не знаят точно какво искат - да напускат, да остават, да преговарят. Изобщо цялата ситуация стана малко объркана, макар че от това зависят хиляди работни  места. В тази връзка е интересно да споменем, че Великобритания не е от особено важните търговски партньори на нашата страна, като за 2017 г. едва 2,2% от износа на България е за Острова, а 1,4% от вноса пристига отвъд Ламанша.

Най-внасяните стоки са медикаменти, автомобили и ликьори

Обръщайки поглед към фондовите борси, особени движения нямаше нито в България, нито в Европа, нито в Щатите. Като изключим сделките покрай наместването на позициите в индексния фонд на Експат, борсовата търговия остана вяла. За отбелязване е поскъпването на Албена АД до 43,00 лв. и на Трейс Груп Холд АД до 2,70 лв. за акция. И двете компании поскъпнаха, след като бяха извадени от SOFIX. На отсрещния фланг са Спарки Елтос АД и Индустриален Холдинг България АД със спадове от 12,50% и 4,76% съответно за последните 7 дни. Уникредит Булбанк поиска обявяване на несъстоятелност на ловешкия производител на електроинструменти, след като компанията е потънала в дългове и така и не успява да запише година, в която има печалба. Индустриален Холдинг България пък падна, след като стана ясно, че компанията се завърна в представителния индекс на борсата. Сините чипове на БФБ се търгуваха без особена промяна в последната седмица.

На европейските пазари беше интересно поскъпването на акциите на Ювентус в сряда, след като италианците успяха да се доберат до следващата фаза в Шампионската лига. Ценните книжа на тима отбелязаха 20% ръст. На обратния полюс бяха акциите на индустриалния концерн Боинг, след като втора катастрофа с един от моделите им 737 остави доста съмнения за сигурността на самолетите. Над половината държави в света (включително цяла Европа) забраниха полетите с въпросния модел на Боинг. Много инвеститори забелязаха, че европейските акции поскъпват значително повече от средното от началото на годината, но не бих казал, че това е изненада, след като точно европейските индекси бяха и едни от най-губещите през миналата година. Петролът се успокои и за момент прекъсна устремния ръст, с който започна 2019-а. Същото се отнася и за златото. Със сигурност не такъв е случаят с недвижимите имоти, където хората вече не купуват жилище, за да живеят в него, а за да го отдават под наем. Какъв страхотен начин да се правят пари, но докога?

* Авторът е лицензиран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?