Подай сигнал

Борсов коментар! БГ индекс SOFIX отбеляза слаба 2018 година

Европейската централна банка решава съдбата на лихвените проценти

Бизнес зона

от Велизар Фурлански - Риск мениджър 446 прегледа 0

Велизар Фурлански - Риск мениджър, Инвестиционен посредник - Юг Маркет АД

В самото начало на 2019 година ще отправим поглед назад към 2018-а - как протече, какво се случи на капиталовите пазари и какво можем да очакваме през новата година.

През януари 2018-а пазарите бяха наситени с оптимизъм, като щатските индекси чупеха рекорд след рекорд. Това оживление обаче продължи около месец, след което последва бърза корекция. Впоследствие измерителите на развиващите се пазари продължиха да падат

през оставащата част от годината, като най-сериозно това се усети в Китай и Турция. За разлика от тях развитите пазари успяваха да удържат рекордите, поне до последното тримесечие, когато спадът застигна почти всички борси.

Най-сериозно засегнати от големите пазари се оказаха Германия и останалите страни от ЕС. Напук на всички прогнози, че американските пазари са най-надценени и именно тях ги очаква най-голям спад, се случи точно обратното. Спадът при тях се оказа най-малък. Говорейки за големи отрицателни корекции, трябва да се спомене и потъването на петрола като актив, който засяга всяка икономика и всеки индивид доста пряко. След върха в началото на октомври петролът отбеляза спад от 40%.

Другата група активи, която буквално излетя през 2017-а и успя да събере доста привърженици, включително в България, се приземи доста твърдо с премахване на над 80% от пазарната си капитализация. Естествено, че това са криптовалутите. Но нека оставим фактите настрана и потърсим причините за тези спадове. Причини имаше много, търговските войни, които Доналд Тръмп започна, покачването на лихвените проценти в щатите, Брекзит и като цяло очакванията за забавяне на растежа на икономиките доведоха до по-масови разпродажби.

Преди да преминем към това какво ни очаква тази година, да обърнем внимание и на родния пазар. Той изцяло спада към категорията на развиващи се, както е описано по-горе. Представянето му също не прави изключение. SOFIX завършва годината на ниво 595,65 пункта, с 12,07% по-ниско спрямо началото. Най-позитивната новина на българския капиталов пазар през 2018-а несъмнено е листването на Градус АД на фондовата борса, а най-негативната е тенденцията за все по-ниската активност на участниците на пазара.

Основните събития, които очакваме през 2019 година, ще бъдат фактическото излизане на Великобритания от Европейския съюз на 29 март и развитието по въпросите около търговските войни. Според последните новини Китай и САЩ си дадоха тримесечен срок за преговори, в който няма да си налагат мита. Този срок изтича на първи март и според изказванията на Тръмп, ако дотогава не се постигне договорка, ще обложи с мита целия внос на щатите от Китай.

Предстои да разберем и дали Европейската централна банка ще повиши лихвените проценти за първи път от над шест години. Това е събитие, което би трябвало силно да интересува българите, предвид факта, че банковият депозит е най-популярната инвестиция у нас. Към момента ЕЦБ твърдо заяви желание за покачване на лихвите през есента, но предвид все повечето знаци за отслабване в растежа, повишението не ми звучи много сигурно.

Същото се отнася и за Федералния резерв, само преди няколко месеца в плана за 2019-а бяха четири повишения на лихвените проценти. После дадоха индикации за три, а сега изявлението е, че най-вероятно ще бъдат две. Поради тази причина доларът е под напрежение, което се очаква да продължи и през тази година. За пазара на акции най-ключово ще са геополитическото напрежение и растежът на икономиките, които най-вече ще влияят върху отчетите на компаниите.

Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Коментари