Борисов възхитен от Малтепе, подкрепя разкопките

Премиерът Бойко Борисов разгледа с огромен интерес последните разкопки на Малтепе. Южната страна на кулата вече е изкопана до кота нула и разкрива нейната невероятна височина от 20 метра.

Доц. д-р Костадин Кисьов показа на Борисов иманярския изкоп в основата й, който е направен през 16. век, по времето на Сюлейман Великолепни. Иманярите тогава са прокопали толкова дълбок тунел, че са вкарвали магаре, за да изнася пръстта от него. Не са открили нищо, защото в кулата няма гробни помещения. Ако има гробница, тя е в северната част на Малтепе.

Датировката на този набег е направена от няколко открити монети от този период, които са паднали от джобовете на търсачите на съкровища. Хем не са открили злато, хем са загубили пари при копаенето на тунела.

Тогавашните иманяри не са били по-добри от сегашните, пошегува се премиерът.

Кисьов обясни, че предвиденото за тази година финансиране от 290 хил. лева няма да бъде използвано докрай. Част от него ще бъде икономисано за догодина.

„Имаме прекрасни археолози и както виждате - подпомагаме ги“, заяви премиерът Борисов, докато ръководителят на Регионалния музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов му показваше резултата от труда на екипа специалисти.

Откритите досега археологически материали – монети, глинени съдове и мраморни архитектурни елементи, датират построяването на кулата и издигането на надгробната могила в периода II - ІІІ в. сл. Хр. 

„Антична сграда 20 метра в Европа няма запазена. Този огромен монумент ще стане една от атракциите в Европа“, отбеляза доц. Кисьов пред министър-председателя Бойко Борисов. 

Най-новите открития, които представляват капител - дорийски стил, както и мраморни квадри с оформени фризове, доказват наличието на масивен 5-редов мраморен постамент с колонада, надхвърлящи 50 тона. Те са били монтирани на върха на кулата, където най-вероятно в древността е имало издигната статуя на император или на неговия наместник, управлявал провинция Тракия през II - ІІІ в. сл. Хр. 

При посещението на могилата Мал тепе до село Маноле с премиера Бойко Борисов бяха министърът на културата Боил Банов, министърът на финансите Владислав Горанов и областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

Снимки Наташа Манева

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?