Борисов: Все повече успели и знаещи хора се връщат в България

Кабинетът ще отпусне около 500 хил. лв. за придобиване на частните улици на Азотно-торовия завод в Стара Загора, обяви премиерът

Все повече успели, знаещи и можещи хора започват да се връщат в България заради добрите заплати на висококвалифицирания персонал.

Това каза пред журналисти в Стара Загора министър-председателят Бойко Борисов, съобщава Агенция „Фокус“.

„Огромни високотехнологични заводи се правят в Кърджали, плюс социални центрове за работниците. В Русе пък се строят най-високо технологичните продукти, които отиват 100% за Германия – например най-скъпите камери на „Мерцедес“ се произвеждат в Русе, включително и лазерни лъчи на фаровете“, каза още Борисов. Той посочи, че пет подобни завода има и в Шумен. „И аз мога да се обзаложа, че шаситата на BMW ще се правят в Шумен“, коментира Борисов.

Той посочи, че всички заводи вече идват в България и тук се правят високо технологични компоненти и най-скъпите системи. „Нашите работници са високо квалифицирани, дисциплинирани. Заводите в Русе работят с 20% по-голям капацитет отколкото в Чехия. Немците действително казват, че българите са уникални като работници. В същото време все повече успели, знаещи и можещи хора започват да се връщат в България, защото заплатата на директора на един завод, да не го казвам кой е, е от 15 000 евро нагоре. А средният високо квалифициран персонал получава по 5-6 хил. евро. А 1300 лв. плюс ваучери за храна взимат останалите работници там“, обясни Борисов и подчерта, че тези, които работят качествено, ще взимат и по-високи заплати.

Борисов каза още, че на следващото заседание на Министерски съвет ще бъдат отпуснати около 500 хил. лв. за придобиване на частните улици на Азотно-торовия завод в Стара Загора. "Над 80 са фирмите, които са позиционирани на територията и имат постоянни проблеми с инфраструктурата. Решението, което обсъдихме и с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, е улиците да бъдат откупени и общината да се погрижи за подобряване и прекарване на инфраструктура, ВиК, електричество, комуникационни мрежи", обясни той.

„Оставям на журналистите да разберат кои са правили този завод през 2006 г. ГЕРБ въобще ги е нямало на картата тогава“, обясни Борисов. Той посочи, че не може в центъра на България на 1500 дка да не могат да дойдат инвеститори, защото е земята е частна. „На хората тук съм дошъл да кажа, че всичко това ще го свършим. Исках да дойда да го видя, защото кметът ми обясняваше и аз не можех да повярвам. Така че ще купим тези 80 дка и ще ги дадем“, заяви Борисов.

От своя страна, кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви, че собственикът на тези улици е фалирал и друг чрез съдя-изпълнител е успял да ги придобие. „Ние влязохме в разговор с новия собственик и започнахме да се договаряме за това да ги купим. Благодарение на премиера, който заяви, че Министерски съвет на следващото си заседание ще отпусне пари, ще можем да купим улиците и през следващите месеци ще работим за подобряване на инфраструктурата“, каза още той. 

Премиерът обяви още, че в момента търси подходящ човек за зам.-министър на енергетиката. "Търся подходящ човек за зам.-министър на енергетиката, но кадрите в този сектор са доста малко", обясни той. На въпрос кога ще назначи зам.-министър на енергетиката Борисов уточни, че в този сектор кадри трудно се намират. „Действително търся подходящ човек, но кадрите в енергетиката са доста малко. Поели сме ангажимент към Марици-те, защото парите, които се плащат за емисиите, са огромни“, обясни Борисов. Той посочи, че в следващите години трябва да се мисли за енергията от въглища. „И трябва с хората да се говори, да се мисли колко години можем да плащаме пари, за да я добиваме тази енергия. Това е тема, която искам спокойно да се направи. Не трябва да се говори за нея с политически окраски, защото парите ги плащаме всички“, подчерта министър-председателят. Борисов заяви, че по отношение на въглищните централи България не трябва да се сравнява със своите съседни страни, защото част от тях не са в ЕС.

Бойко Борисов коментира и предстоящите евроизбори. "От опозицията вече усещат, че ще загубят и тези избори и стават злобни и жлъчни", заяви той. Борисов посочи, че в последните години се инвестира все повече в инфраструктура и резултатите са видими. „Опозицията за това вече се усеща, че ще загуби и тези избори. И стават толкова злобни, жлъчни – гледахте дебата. Те нямат какво да покажат“, коментира премиерът. „Искаме нещо да им намерим дефект, но те нищо не са строили, нищо не са правили“, каза още той.

Министър-председателят обяви, че следващата седмица ще бъде открит нов германски автомобилен завод в Пазарджик, както и околовръстното, пътят Пловдив – Асеновград. „Следващата седмица ще открием нов германски автомобилен завод в Пазарджик. Плюс околовръстното, пътят Пловдив – Асеновград. Искам да видя дали за сезона ще успеят да стане пътят до Слънчев бряг, за да няма тапи изобщо. В Бургас световно първенство по лека атлетика ще се провежда – и там искам, да видя как вървят нещата следващата седмица“, заяви Борисов.

Той посочи, че в момента в България се правят огромни строежи. „И те затова беснеят – яд ги е, защото виждат, че и доходите се вдигат, и инвестициите са големи. Виждате президента като има нещо хубаво, вика: „Това хубаво, онова хубаво“. А иначе лошото само за правителството. Разбира ме ги, и те водят своята политическа стратегия“, коментира Борисов.

Премиерът коментира и темата за външната политика на страната. „Онзи ден и „Гардиън“, и руските медии излязоха с коментар за мен, но и двете внимателно казват, че добре се оправям. Трудно ми е, но балансът засега го има. Успяхме да водим балансирана политика и с Русия, и със САЩ. Аз се съпротивих Черно море да стане зона на конфликти, защото това е най-опасното. Важно е, че успяхме и с Турция да се разберем и сега да имаме 0% миграционен натиск, когато в Европа се сцепват. За чужди оръжия на територията на България аз не съм чул“, каза още той.

Министър-председателят заяви, че в сряда ще дойде Алексис Ципрас, за да стартира строежа на интерконектора Гърция – България. „Искаме отвсякъде да можем да получаваме газ, за да може България да е независима“, обясни Борисов.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар

18.05.2019 | 21:53

Боко е цар на дървената философия.

Отговори
5 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?