Подай сигнал

Борисов: Тол системата влиза в сила от август

България

от ЯНИЦА МАРОВА 362 прегледа 0

Не искам да я пускаме с усещането, че има конфликт за системата, коментира Борисов

Тол системата за тировете ще влезе в сила от лятото, заяви премиерът на откриването на пътя Пловдив – Асеновград. По думите му това можело да стане най-рано през август.

„Ако се забави с месец – два не е фатално. Загуба на пари е, но все пак искаме да говорим и с превозвачите и да изчистим всичко. Не искам да я пускаме с усещането, че има конфликт за системата. Вижте инвестициите, това са толкова много заводи и след това всичко се хвърля на тировете и те плащат по 10 евро. Всеки иска нови хубави пътища, но без пари и без да вдигаме данъците”, каза премиерът.

Той допълни още, че все още се решава как да се таксуват превозните средства над 3,5 тона, за да се събират реални пати от тировете, който натоварват най-много пътната мрежа. Освен това се мислели и варианти как автобусите, които също амортизират пътищата да плащат по-малко. С това се цели да няма скок на цената на билетите.

„Тези пари трябват, за да се направят ремонт на пътищата и свързващите участъци. Сега подготвяме Асеновград – Кърджали за ремонт. Само там цената е 33 млн. лева”, каза Борисов.