Борисов разсече македонския възел

До неотдавна отношенията между София и Скопие изглеждаха непоправимо отровени. Пишман патриотите на двете страни разиграваха истерични кампании на важните исторически дати или дори без повод, около лобните места и паметниците на героите се пердашеха агитки. Достатъчно е да си припомним ежегодните грозни баталии при гроба на Яне Сандански край Роженския манастир между активисти на ОМО „Илинден“ и ВМРО. Евроатлантическата им интеграция бе блокирана трайно от Гърция, която не можеше да преглътне името на държавата.

Вчера Македония подписа протокола за присъединяване в Брюксел и с единия крак стъпи в НАТО. През юни ще отвори главите на преговорите за присъединяване към ЕС. За членство пакта македонците чакат вече 27 години, а в чакалнята на Брюксел стоят от 14.  

Миналия месец парламентите в Скопие и Атина ратифицираха Преспанското споразумение, което отпуши европейския път. Двамата премиери - Зоран Заев и Алексис Ципрас, успяха, като показаха забележителен кураж на фона на улични протести и яростна съпротива от опозицията.

Всичко това обаче нямаше да е възможно без стратегически важната, макар и леко останала в сянка, роля на българското правителство. Заслугата на Бойко Борисов бе подчертана и от Заев при последното му посещение у нас.

 „Изразявам огромна благодарност към българския народ, правителството и Бойко Борисов.

Този успех нямаше да е възможен, ако правителството на България не положи усилия и храброст, в европейски дух и по европейски начин, типичен за 21. век, да постигне Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония. Благодарение на този договор аз като премиер набрах сила да отида по-нататък и да реша спора за името на нашата земя“, заяви македонският премиер.

Изключително значение за качването на Македония на бързата писта изигра и конференцията за Западните Балкани, организирана от българското Европредседателство.

Големият принос на Борисов е, че успя да убеди големите играчи ЕС и САЩ,

които осъществиха дискретен натиск за прилагането на Преспанското споразумение. Същевременно премиерът убеди и родните кресльовци да се въздържат от обичайните си провокации по темата, с които неведнъж взривяваха отношенията ни със Скопие.

Резултатите са повече от убедителни. След подписването на Договора за приятелство стокообменът между двете страни нарасна с 7%. През миналата година търговията се увеличи с още 10 на сто и достигна 605 млн. евро. Оня ден Борисов и Заев решиха да сложат край на сегашните митнически тарифи, които варират от 5 до 35%, и да въведат нулеви ставки. Очакванията са стокообменът да скочи до над милиард евро още първата година.

Сериозен напредък има и по инфраструктурните проекти. 670 млн. евро (от които 128 млн. безвъзмездно) отпуснаха ЕС и Световната банка за построяването на железопътната линия и магистралата от Скопие до българската граница. Съвсем скоро македонците ще могат свободно да пътуват и живеят в България и Европа. По тази начин ще паднат и последните бариери, разделящи повече от век двата най-братски народа. София ще продължи елегантно и ненатрапчиво да играе ролята на ментор и гарант на евроатлантическата интеграция на Скопие, с което ще бъде осъществен и националният ни идеал, в името на който стотици хиляди проляха кръвта си през миналия век.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?