Подай сигнал

Борисов - обреченият да побеждава

С победата на евровота премиерът доказа, че е без алтернатива в ГЕРБ и управлението на България

Коментари

от Руси Чернев 2747 прегледа 0

Премиерът Борисов се помоли, преди да гласува, и “началникът” явно го е чул, защото ГЕРБ спечели най-убедителната си победа на евровота

ГЕРБ спечели убедително изборите в неделя, като постигна партиен рекорд на европейски вот с близо 32% подкрепа. Дори ниската избирателна активност не помогна на основния опонент БСП да се доближи до партията на премиера Бойко Борисов. Освен че посочи ГЕРБ като пръв европейски избор на българите, гласуването показа, че партията е без алтернатива в управлението на страната.

Победата вчера е „три в едно“ за Борисов - вътрешнопартийна, национална и общоевропейска. Безапелационният успех затвърди позициите на премиера в ГЕРБ и развенча мита за „човека вот“ Цветанов. С 14-ата си поредна победа над БСП Борисов затвори устата на социалистите, които опитаха да го развенчаят с агресивна кампания, изпълнена с гейтове и компромати. На европейските си партньори пък премиерът показа, че когато става дума за България, ЕНП, а и Брюксел като цяло, не могат да минат без него.

Гласуването вчера бе тест за управлението на ГЕРБ на национално и регионално ниво. Резултатът е решаваща крачка към успех и на местните избори наесен. Резултатът на партията расте прогресивно на 4 поредни европейски вота и стигна от 21,68% през 2007 г. до близо 32% вчера. Всъщност Борисов е единственият политик освен лидерите на ДПС, който не получи плесница в неделя.

Макар процентите за БСП да растат, социалистите платиха дан на агресивната кампания и липсата на реални идеи за промяна. Гласуването показа, че черният пиар не работи, когато не показваш, че имаш реални сили да бъдеш алтернатива на управляващите. Най-звучният шамар от загубата е за лидера на БСП Корнелия Нинова, като провалът на евровота най-вероятно ще доведе до ново напрежение в редиците на столетницата.

Макар и без традиционната висока активност на изселниците в Турция, ДПС запази убедително третата си позиция.

Както и се очакваше, от разкола между лидерите на Обединените патриоти сухи излязоха само войводите от ВМРО, които имат един сигурен евродепутат в лицето на Ангел Джамбазки.

Като пробив и реанимация на дясното може да бъде оценен резултатът на „Демократична България“, което връща тъмносините на политическата сцена.

Основният въпрос в следващите месеци е дали БСП ще може да излезе от шока и да се яви в по-добра кондиция на местните избори и дали за Патриотите има обратен път назад към обединението. Отсега е сигурно обаче, че и наесен успехът в големите градове ще е за ГЕРБ.