Борисов гневен на ЕК: Какво им е несвободно на медиите в България

Ако има натиск, ще ме рисуват ли всеки ден в карикатури

Има европейски страни, в които 2-3 пъти в годината се правят карикатури на премиера или президента и това е голямо чудо. В България това се случва всеки ден. На кого какво е забранено тук? Олигарх си създал медия, за да защитава това, което е откраднал. И изведнъж ние не трябва да го пипаме този олигарх, който и да е той, говорим по принцип.  

Всеки подсъдим може да си направи електронен сайт в рамките на часове и да се оплаче от липса на медийна свобода. Няма нещо, което в тази тема да ни притесни, няма информация, няма каквото и да е нещо да е скрито в България и да не е публикувано, напротив - фалшиви и жълти новини колкото искате. Нещо повече, аз съм участвал в публични срещи на най-опозиционните медии. Членовете на кабинета и правителството като цяло нямат не просто желание, а и възможност да оказват влияние на която и да е медия. Не може ние да сме обсадени седмици наред и в същото време по "живи" връзки да се показват средни пръсти, да се наричат членове на кабинета "мърша", "боклуци" и в същото време някой да излезе и да каже, че няма свобода на медиите.

Забележка:

Премиерът Бойко Борисов поиска незабавен дебат за свободата на медиите в България с участието на ресорни еврокомисари. Състоянието на медийната среда в България е един от основните акценти в новия мониторингов доклад на ЕК за съдебната реформа и борбата с корупцията.

Европейската комисия е повдигала въпроса за медийната свобода у нас и в предишни свои доклади, но сега темата се откроява по-отчетливо. "Способността на медиите и на гражданското общество да търсят отговорност на властващите в плуралистична среда, свободна от натиск, представлява важна основа за осъществяването на реформите, обхванати от Механизма за сътрудничество и проверка, и като цяло е основа за по-добро управление", се казва в доклада. При представянето му във вторник зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс също акцентира върху този проблем.  

"Медийната среда е от особено значение за независимостта на съдебната власт на фона на целенасочени атаки срещу съдии в някои медии, свързани с непрозрачни интереси и трудности при намирането на ефективни средства за правна защита", се казва още в документа, който обаче не споменава имена.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?