Боновата книжка най-скъпа в "Стара планина холд"

От трийсетината приватизационни фонда, които се листват на фондовата борса, в най-добра финансова кондиция е бившият Централен приватизационен фонд, сега „Стара планина холд“ АД. По данни на Инвестор.бг, максимум 2436 лв. на бонова книжка могат да получат тези, които са вложили там всичките 25 хил. инвестиционни лева. Следват Холдинг Варна АД със 751 лв. стойност на боновата книжка от 25 хил. лв. и Индустриален капитал холдинг АД със 700 лв.   В добро финансово здраве е също Албена АД, в което през 2016 г. се вля Албена инвест холдинг АД, роден като ПФ Албена.

Вложилите в него през 1995 г. 25 хил. инвестиционни бона, имат по 5 акции в Албена АД с текуща стойност 321,5 лв. След него се нареждат „Еврохолд България“ АД с 266 лв., „Индустриален холдинг България“ (ПФ България) със 162,8 лв. и „Доверие обединен холдинг“ (ПФ Доверие). Последните два бяха и едни от най-големите бивши приватизационни фондове по привлечени бонови книжки. Добро равновесие пази и „Холдинг Асенова крепост“ АД, с цена на бонова книжка 73 лв.

В списъка с активните на борсата влиза и пловдивският Национален инвестиционен фонд "Съединение", който след редица преименувания днес е Корпорация за технологии и иновации „КТИ“ АД. По време на първата вълна на масовата приватизация придобива 1 021 000 акции от 52 компании, а през годините два пъти увеличава капитала си. Към днешна дата той е в размер на 24 000 064 лв., разпределен в 24 000 064 акции.

По данни от септември 2017 г., текущата стойност на боновата книжка в бившия фонд „Съединение“ е 2 лева. "Мултигруп елит" ("Балкантурист елит") е свален от борсата и няма пазарна цена, като най-добра опция за продажба на акции е да потърсите самата компания и да питате има ли интерес от тяхното изкупуване. През 2014 г. от дружеството плащаха по 1,93 лв. за акция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?