Болниците искат легално доплащане при лечение

Повече пари от държавата и Здравната каса и освобождаване на доплащанията, които правят пациентите, преди да се пристъпи към реформа в здравния модел. За това настояха болниците у нас на съвместна среща на всички техни асоциации. Според директорите промяна във финансови модел на системата е необходима и ще бъде подкрепена от болниците, но преди демонополизацията на НЗОК трябва да се отговори на няколко основни потребности, които от години стоят нерешени и всички те са пряко свързани с недостига на финанси в сектора.

Освен официално доплащане мениджърите на болниците поискаха още спешно определяне на единни и реални цени на медицинските услуги и определяне на източниците на дофинансиране в предложения проект за реформа, но при запазване на солидарния модел.

За да участват в процесите и да преговарят сами със здравните власти, Асоциацията на университетските болници, Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници и Сдружението на общинските болници решиха да се обединят във Федерация на болничните асоциации, по модел на европейските структури. Още на следващото си заседание те ще подпишат и меморандум за сътрудничество, което на практика означава изземване на функциите на Българския лекарски съюз.

По време на срещата на представителите на лечебните заведения е бил обсъден и въпросът за забавеното вече повече от 4 години заплащане на надлимитна дейност. Болничните асоциации са категорични, че тя трябва да бъде заплатена без условия, защото е реално извършена дейност за лечение на пациенти, които са имали нужда от него и са имали право на свободен избор на лечебно заведение.

Надзорния съвет на НЗОК вече реши да започне изплащането на надлимитната дейност, но само на онези болници, които са успели да осъдят касата на последна инстанция и да са предоставили изпълнителен лист. Според болниците това решение ще струва повече пари на НЗОК заради натрупаните лихви, а лечебните заведения ще продължават да трупат дългове, вместо да си получат заработените средства.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?