Болестите, които можем да излекуваме с грозде

Ако искате да сте здрави, млади и красиви по-дълго време, трябва да консумирате повече грозде. То съдържа почти всички съставки, необходими за човешкия организъм. Гроздето е отличен източник на енергия и ценна храна за хора от всички категории и възрасти.

1. Една от основните и много полезни съставки в гроздето е гроздовата захар (глюкозата). Тя лесно се всмуква през стените на тънките черва и постъпва в кръвта, от която се пренася до клетките и служи за горивен и градивен материал на организма.

2. Гроздовата захар е необходима за мускулната система и особено за сърдечния мускул, който работи непрекъснато и изтласква кръвта до всички клетки на организма, за да поддържа обмяната на веществата. Гроздето е най-доброто „гориво” за сърдечния и двигателните мускули.

3. Гроздовата захар улеснява усвояването на кислорода от тъканите и участва активно в енергийния баланс на организма. Изгаряйки лесно и напълно в организма, гроздовата захар не само храни тялото, но забавя и намалява разпадането на белтъчините и мастите, които участват в изграждането на протоплазмата на клетките. Така гроздето косвено се явява градивен продукт за човешкия организъм.

4. При заболявания на черния дроб и бъбреците гроздовата захар е лекарство с напълно доказано лечебно действие. Тя усилва уринирането и пречиства кръвта, бъбреците и пикочните пътища. Увеличава защитните сили на чернодробните клетки и има противоотровно действие.

5. Гроздето усилва обмяната на веществата. Минералните соли, които съдържа, заедно с органичната киселина, повишават алкалната реакция на кръвта.

6. Гроздето ускорява отделянето на урина. Така организмът чрез бъбреците изхвърля много ненужни остатъци от разпадането на белтъчините, като урея, пикочна киселина и други.

7. При гроздолечението дейността на бъбреците се усилва. С урината се отделя по-голямо количество готварска сол и фосфорна киселина.

8. Гроздовият сок съдържа и ферменти, които оказват влияние на смилането на белтъчините, мастите и въглехидратите. Улеснява усвояването на белтъчните вещества в организма.

9. Гроздето засилва перисталтиката на червата, особено на дебелото черво, с което се нормализира ходенето по голяма нужда (два-три пъти в денонощие). Действа ефективно и против запек.

10. Под влияние на гроздолечението чернодробните клетки се активизират и отделят повече жлъчка, неутрализират всмукнатите от дебелите черва отровни продукти и предпазват организма от постоянно самоотравяне. Настъпва основно промиване на жлъчните пътища и жлъчния мехур.

11. Гроздето е богато и на целулоза, която всмуква отровите, приети покрай другите хранителни вещества, а едновременно с това усилва перисталтиката на червата и спомага за тяхното нормално опразване.

12. В празния стомах гроздето постъпва бързо в дванадесетопръстното черво и стимулира отделянето на панкреатичен сок. Това оказва благотворно влияние върху смилането на мазнините и белтъчните вещества. Килограм грозде, прието на гладно, предизвиква леко слабителен ефект.

13. Консумирането на грозде след приемането на трудносмилаеми храни - месо, колбаси, е опасно за здравето. Заради различния срок на преработка в стомаха започват ферментация и гнилостни процеси, опасни за човешкия организъм.

 

Кои болести лекува

 

1. Гроздето се прилага както при острите, така и при хроничните белодробни заболявания. Усилва защитните сили на организма при туберкулозно болни.

2. При бронхиална астма, хронични бронхити, емфизем (разширение) на белите дробове гроздето също оказва благотворно влияние, като усилва защитните сили на организма, кръвта се алкализира, нормализира се дишането. От друга страна, богатството на киселини, соли и глюкоза в гроздето усилва кашлечния рефлекс, дихателните пътища се изчистват от секрети.

3. Гроздето действа освежаващо и възстановяващо при остри възпалителни процеси в белите дробове, протичащи с висока температура.

4. Заболявания на сърдечносъдовата система. Богатството на гроздова захар, минерални соли и липсата на белтъчини и готварска сол правят гроздето особено удобно за лечение на сърдечносъдовите заболявания. Наличието на калий и калций в гроздето предизвиква усилване на пикочоотделянето, с което се подобрява състояние на сърдечния мускул. Гроздовата диета оказва особено благотворно въздействие при сърдечносъдова недостатъчност. Под негово въздействие бързо спадат отоците, изчезва задухът, възстановяват се сънят и апетитът.

5. При органически заболявания на сърцето, при склероза на съдовете, миокардиосклероза, високо кръвно налягане, гръдна жаба гроздолечението е резултатен метод в комплексното лечение.

6. При болести на отделителната система. Голямата калоричност на гроздето, богатството на вода, липсата на белтъчни вещества го правят идеална храна и лекарство за болните от бъбречни заболявания.

7. Гроздолечението се препоръчва при болни с остри и хронически нефрити, хронични неврози и нефрозо-нефрити, помага за намаляване на белтъчините и формените елементи в урината.

8. При пикочно-кисела диетеза гроздето играе профилактична роля, тъй като усилва пикочоотделянето и алкализира урината, с което затруднява натрупването на пясък и образуването на камъни в пикочните пътища.


9. Заболявания на храносмилателната система. Под влияние на гроздовия сок се нормализира секреторната функция на стомашните жлези. Очистителното действие на гроздето се дължи на богатството му на целулоза, калиеви соли и плодови киселини. При хроничен запек най-добре е гроздето да се консумира сутрин преди закуска.

10. Гроздето е много ефикасно лечебно средство при почти всички заболявания на черния дроб: хронически хепатит, цирози (втвърдяване на черния дроб).

11. Болести на обмяната на веществата. При разпадането на белтъчините в организма като краен продукт се получава пикочна киселина, която се отлага в тъканите, най-вече в ставите, като предизвиква подагра. Гроздето оказва благотворно влияние при тази болест.

12. При смущения на мастната обмяна разумно проведеното гроздолечение може да подобри състоянието на болния и да редуцира теглото му.

13. Гроздето съдържа още флавоноиди, които предпазват клетките на човешкото тяло от образуването на тумори, които по-късно може да прераснат в рак.

14. Най-ценното качество на гроздето е, че съдържа киселина, която обезврежда натрупаните в организма канцерогени и предотвратява развитието на рак.

Има обаче и болести, като диабет, язви на стомаха, дванадесетопръстника и червата, хронична диария, тежка декомпенсация на сърцето, при които консумацията на грозде може да влоши здравето на болния.

източник: zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?