Бойко към Медведев: Полага ни се да участваме в газопреноса

Обсъдихме на четири очи как се развиват събитията между нашите страни, след това обсъдихме подробно двустранния ни дневен ред и набелязахме планове за бъдещето. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си на четири очи с руския министър-председател Дмитрий Медведев.

„Потвърдихме взаимното ни желание контактите и отношенията ни да се развиват във всички насоки.

Поради различни санкции сме загубили 5 млрд долара. Сега стокообменът е около 3 млрд. Това са загубени работни места и това не е добре нито за България, нито за Русия”, отчете Медведев.

„Енергийното сътрудничество между Русия и България е водещо. Продължаваме да сътрудничим в тази сфера, въпреки че и там имахме проблеми, имам предвид „Турски поток”.

За по-нататъшните стъпки ще можем да говорим, след като получим съответните гаранции от ЕС.

Друг енергиен проект е АЕЦ „Белене”. Готови сме да разгледаме участието си в централата. Нашата компания „Росатом” има опити в такива проекти”, каза още Медведев.

"Изтребители винаги ще дойдат, важното е да дойде газ - с нашите български приятели трябва да работим точно за това", посочи в заключение руският премиер. 

„Нашата среща преминава в изключително напрегнато за света време. Време, в което надпреварата във въоръжението надминава това, което беше във времето на Студената война. Никога светът не е бил под такава заплаха, каквато е в момента. Аз съм от хората, които настояват здравият разум и преговорите. В тази ситуация един военен конфликт ще е пагубен за света”, заяви от своя страна българският премиер Бойко Борисов.

„Що се касае за газовата сфера – понесохме големи щети, особено „Газпром”. Неслучайно премиерът Медведев каза за твърдите гаранции от ЕС.

Второ, нека ясно да кажа, България не иска нови количества газ, за тези, които критикуват газовия хъб „Балкан”. В момента, в който „Турски поток” започне да работи, газът, който минава през България, ще спре. Ние искаме да запазим поне това, което има.  „Южен поток” беше голям, 60 млрд. кубика. Тук става въпрос за 15 млрд. Не мисля, че е приемливо да ни говорят за зависимост заради 15 млрд. кубика. Това е нашият интерес – да си запазим капацитета, който имаме до момента. И това го знаят и Брюксел, и нашите партньори”, подчерта Борисов.

„Юли започваме строежа на тръбите за терминала с Гърция. Ако има национални предатели, те са тези, които искат инвестициите ни в  тази сфера да останат закопани под земята.

Убеден съм, че когато си направим газопровода, газ ще има все повече и повече. Заявили сме ясно нашата позиция – публичен търг, максимално прозрачен,з а да няма упреци”, заяви Бойко Борисов. Той добави, че в България има периоди, в които стокообменът с Русия е намалявал, но в туризма сме успели да се справим. За газовия хъб "Балкан" той каза, че България ясно е артикулирала, че ще участва в газопреноса, защото "просто ни се полага".

„Що се касае до АЕЦ „Белене”, пак го поставям само в български интерес – след като арбитражът отсъди, че двата реактора са български... Тук интересът и участието на руската страна могат да бъдат в няколко направление. Какво ще е участието, ще каже търгът, който подготвяме”, посочи той.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?