Боил Банов: Събарянето на тютюневия склад е незаконно

Министърът на културата Боил Банев разпореди да се спре събарянето на тютюневия склад на бул. „Христо Ботев“

Г-н Банов, защо се стигна до тази ситуация с тютюневия склад?

Становището на  комисията, в която участват експерти от НИНКН, ДНСК и Община – Пловдив, е дадено преди повече повече от година. Тази сграда е в охранителна зона. Няма  единична  стойност като паметник на културата, но влиза в архитектурно-историческия ансамбъл. Тя е важна и за структурирането на ансамбъла, и за бъдещите поколения – нашите деца, внуци и правнуци. Ние сме изразили ясно становище – сградата е в окаяно състояние, но трябва да бъде направен проект, с който при нов строеж максимално да се възпроизведе фасадата.  Собствениците  на този имот са съгласни да направят проект, с който да покажат идентичността  на тази сграда. Те осъзнават, че това е важно за паметта на града. Такива са международните конвенции – трябва да бъде запазено това, което е строено навремето. Протоколът на тази комисия  по член 73 от закона не е подписан от кмета на общината, но иначе е издал заповед за събаряне.

Какви са изискванията на чл. 73?

Когато има сгради, които са паметници на културата или попадат в охранителна зона и са част от архитектурно-историческия ансамбъл, комисията се произнася дали една сграда е компрометирана и кои видими части от нея  могат да се запазят. Тези указания са задължителни за собствениците. Те трябва да представят проект в общината и в Министерството на културата. След като протоколът не е разписан от кмета и няма проект, всички последващи действия стават незаконосъобразни.

Как ще бъде изпълнено решението на ВАС за обезопасяване на сградата?

Собствениците трябва да я обезопасят. Те могат много бързо да решат и другите въпроси – да спазят закона, да покажат какво ще запазят от сградата и тогава да преминават към инвестионно намерение. Никой няма желание да спира инвестиции. Нито искаме на пъпа на града да има сграда в окаяно състояние.

Това не означава ли, че ще мине още една година, докато се одобри проектът?

Една година и половина не внасят проект и не подписват протокола на комисията по член 73. Като има адекватен проект, аз ще дойда тук и ще представя заедно със собствениците и кмета на пловдивската общественост.

Ако дотогава сградата падне и убие хора?

Затова има предписания от съда да бъде обезопасена. Съдът не казва: Разрушете. Съдът казва: Обезопасете. Имаше достатъчно време да се изготвят проекти. Вместо това ние се занимаваме как да бутнем склада.

Това ли е становището на НИНКН?

Какво е становището на НИНКН, на кмета на район „Централен“, на кмета на Пловдив колосално няма никакво значение! В момента аз съм този, който е длъжен да опазва културното наследство. И го правя със сърце и със съвест.

От кого разбрахте за събарянето?

Това е въпрос, който по-нататък ще коментираме.Моите хора кой знае, кой не знае. Как така?  Аз съм на посещение в Черна гора и изведнъж научавам. В понеделник ще направя мое лично разследване. Разказвам на жена ми, че всяко лято юли – края  на август, когато излизам в отпуск, все нещо изгаря или се събаря. Вече знам. И чакам тези дни нещо да се случи.

Вашата проверка може ли да доведе до наказания в НИНКН?

Може. НИНКН имат право само да предлагат, а аз издавам предписания.

Как се опазват паметниците на културата и в частност – в Тютюневия град?

Ето как. /Иронично/ Сериозно. Адекватно. На никой, който е тръгнал да възстановява паметник на културата, като е представил план, не сме му  забранили. Напротив, съдействаме. Блокираме там, където давай  да разрушим всичко и да изградим 15 етажа.  Явно понякога някой на долните етажи се заиграва, но ще вземем мерки много бързо.

Какво трябваше да направи Община Пловдив, за да не се стига до подобни прецеденти?

Да подпише протокола на комисията по чл. 73 и да го връчи на собствениците. А те да си направят проекта. И това се случва в годината, когато Пловдив е Европейска столица на културата,  ще бутаме част от културното наследство на града.

/Използвани са въпроси и на други медии/

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
...

...

27.07.2019 | 23:29

Цветанке, айде като вятъра, а?

Отговори
3 2
Цветанка Ризова

Цветанка Ризова

27.07.2019 | 21:30

Само педерасите не пушат!

Отговори
0 7

27.07.2019 | 19:41

Крадльо.

Отговори
7 1
Пешо

Пешо

27.07.2019 | 18:21

Маминия пак е сгафил... Не му е за първи път.

Отговори
7 6
Доходи

Доходи

27.07.2019 | 17:44

Страхотен български сайт за игри от които се печели! Играй безплатно, печели истински награди!Десетки видове игри, томболи, лотарии!Развий твой блог - печели от писане на статии!Без ограничения - колкото повече играете, толкова повече печелите!Най-важното - напълно безплатно е, и се забавлявате!Регистрация тук - https://vipigri.com/register.php?ref=70876

Отговори
0 6
Цветанка Ризова

Цветанка Ризова

27.07.2019 | 17:22

Бойко, махни го този дебил-гаргантюа, не му стига че изяде културата на София, а ссега в Пловдив иска да изпотрепе гражданите му под развалините. Пловдив няма нужда от музеи на тютюна, а от печеливше ресторантьорство, за което е достатъчно само да разрешиш пушенето в ресторантите и през зимата

Отговори
6 14

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?