Богинята Freija вдъхнови пловдивски дует

Дъщеричката Влади на Теодора и Добрин вече е дебютирала на сцена, макар че е на годинка

Има хора, които правят и невъзможното, за да успеят. За Теодора (вокал) и Добрин (китара) от акустичен дует Freija този успех е свързан с една мечта - да правят музика, независимо от трудностите, пред които се изправят. Дори когато те се изразяват в смяна на памперси в бекстейджа или усърдни репетиции в обедната почивка.

„Докато другите музиканти сменят струни в паузите по време на концерт, ние обгрижваме малката Влади. А Добрин, който работи в международна компания поддръжка на клиенти, всяка сутрин взима китарата със себе си, за да репетира в обедната почивка“, разказва през смях Теодора. Тя и Добрин са семейство Стоянови. А преди година и два месеца се ражда приказната Владислава, която ги подкрепя изцяло в музикалната им кариера. Дори се е качвала на голяма сцена още преди да навърши годинка. Майка й пък пее до седмия месец на бременността си, а на 40-ия ден след раждането отново е по концерти.

Щастлива е, че съдбата я събира с Добрин. Първото, с което я впечатлил, бил фактът, че е свързан с музиката. „И аз - като всяка музикална душа, търся човек със сродни на моите вкусове. Защото е изключително важно човекът, който е до теб, да те подкрепя в това, което правиш“, убедена е Теди.

И двамата се занимават с рок музика над 10 години. Теди дължи певческите си умения на дългогодишната си работа със своята първа учителка Катя Тенева и на изключителния професионализъм на проф. Тони Шекерджиева -  Новак. Добрин е живял 11 години в Канада. „Когато заминахме със семейството ми, бях на 16. Учих лютиерство и свирих любителски на китара. През годините съм преминал през различни метъл групи. С двама сънародници започнахме да свирим блек метъл с елементи на български фолк. В акустичен проект участвам за пръв път с Теди“, разказва Добрин, който в момента свири и в дет метъл група „Roots of Disease“. Тази събота той и момчетата имат концерт в Polinero Place.


Нежната половинка от Freija е завършила специалност „Българска филология“. В момента е докторант в БАН. Пише дисертация на тема „Наказателни практики в литературата на романтизма и екзистенциализма” и съчетава майчинството с кариерата на музикант. 

Звездният миг на Теди и Добрин настъпва, когато през 2015 г. получават покана от Пламен Димов - българската нишка в световноизвестната група Nightwish, да участват в Kiteе International Music and Art Festival. Фестивалът се провежда в градчето Kitеe, родното място на Nightwish, а Пламен е учителят на предишната им певица - Таря Турунен, както и на другите музиканти от групата. 


„Създал е един невероятен фестивал, на който събира изпълнители от всички части на света. Щастливи сме, че имахме възможност да попаднем в неговото полезрение. Три поредни години бяхме участници в този фестивал. Там имахме възможност да се запознаем с невероятни изпълнители. Представихме акустичния си дует в каменната църква в града, свирихме в училището на Nightwish. Имахме шанса да записваме два пъти в тяхното първо студио -Monttu“, разказват Теди и Добрин.


Във Финландия Теди участва в проекта Ocean Souls, в който творят кавъри на Nightwish в аранжимент на хърватския музикант Деян Копри и австралиецa  Andrew Wrangell. Там се запознават и с Туомас Холопайнен  от световноизвестната финландска банда. Това е шанс да израснат като изпълнители, да сравнят нивото си с това на другите групи, да си дадат сметка за онова, което не им достига. Създават и много нови приятелства, като това с музикантите от Vivaldi metal project Guiseppe Lampieri и Цена Стефанова Керчева.


„Във Финландия се чувствахме горди българи. Нашите певци имат невероятно силни и красиви гласове. Трябваше да отидем до другия край на света, за да се запознаем с тези наши прекрасни сънародници“, спомня си семейството.

На 30 март в Казанлък ще бъде първата им изява като дует на българска почва.

 

Бели нощи, метъл дни 


Именно Финландия вдъхновява Теди и Добрин да кръстят дуета си Freija, в чест на скандинавската богиня на плодородието. По думите им, красотата в музиката на този северен народ се дължи на природата, която сякаш те подтиква да създаваш прекрасни творби. 


Пловдивчаните се впечатлили от чувствителността на финландците и разбира се, от белите нощи. „Живеехме като в някакво безвремие. Страхотно състояние“, спомня си Теди. Според нея скандинавците не са екстроверти като българите, а крият емоцията дълбоко в душата си. 


„Във всеки дом има сауна. Това е част от техния живот. Редуват екстремните високи температури с много студен душ и са изключително здрави. Но понеже се съобразяваха с нас, не вдигаха повече от 80 градуса“, разказва през смях Добрин.

С Теди са убедени, че финският език е толкова труден, че за да го научиш, трябва да си роден във Финландия. Усвоили обаче една основната дума -„перкеле“. Тя е с уникално значение. Използва се както когато ругаеш, така и като израз на възхвала и удовлетворение. 

Чисто изкуство

Може да звучи идеалистично, но идеята на Теди и Добрин е да правят чисто изкуство, без да се подчиняват на изискванията на времето. Да творят музика, която отговаря на личната им ценностна система, дори да е в разрез с търсенията на 21. век. Не се притесняват, че това ще повлияе на популярността им. Готови са да свирят само пред един човек, стига той да се радва на музиката им.

„Не ни харесва стремежът на хората да постигат единствено материални блага. Тази надпревара да бъдеш пръв на всяка цена не води до нищо добро”, смята двойката. 


Те търсят разнообразие в музиката, надмогват зоната си на комфорт и се изправят пред нови предизвикателства, за да станат по-добри. Контактът с различни музиканти ги обогатява. Теди и Добрин участват в много различни музикални проекти, като Magic of the North, където имат невероятната възможност да работят с младия и перспективен пианист  Християн Димов и с много други български и чуждестранни изпълнители. Предстои им участие и в творческия път на доказалите се с времето симфоник метъл групи The A.X.E project  и Aegonia, музикантите от Ksana, както и в рок групата Stillbow.

„Зад Freija стоят много хора, които помагат магията да се случи. Със снимките и видеата ни съдейства наша близка приятелка, която впоследствие ни стана и кума, Христина Пейковска,  невероятен творец и фотограф. Поддържа ни и Офелия Кирева - наша приятелка художник. И разбира се, моят стилист Георги Георгиев G”, разказва Теди.


Най-голямата им подкрепа обаче е сладката Влади. „Много се притеснявах, че майчинството може да ме откъсне от музиката. Когато родих, реших, че Влади ще е част от този свят. Смятам, че е музикална, вече си тананика мелодийки. Ако <210> се получи с музиката, ще имаме още един вокал”, надява се Теди.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?