Бог праща на България в един ден Слона и Кристо

Георги Божилов и Христо Явашев са големите гении на българското изкуство през ХХ век

В един и същи ден на 1935 година Бог решава да прати на България и света двама велики художници. На 13 юни преди 83 лета се раждат Георги Божилов (Слона) и Христо Явашев, станал впоследствие по-известен с артистичния си псевдоним Кристо. Единият се ражда в Пловдив, а другият в Габрово. Общото между тях е, че надрастват регионалното и с изкуството си стават граждани на света.

Житейският път и на двамата е свързан с големи жени. Може би най-емблематичната двойка на Пловдив е Слона с гениалната актриса Катя Паскалева. Кристо пък свързва живота си с екстравагантната Жан Клод. 
Слона си отиде на този свят на път за морето. Кристо живее далеч от родното място, самотен след смъртта на Жан Клод. 

Георги Божилов завършва Художествената академия през 1959 г. със специалност "Декоративно-монументална живопис" в класа на проф. Георги Богданов. През същата година участва в Първото международно биенале на младите художници, проведено в Париж. От 1960 г. участва в общи художествени изложби на СБХ. Приживе прави над 25 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Заедно с Енчо Пиронков, Димитър Киров, Йоан Левиев, Колю Витковски, Христо Стефанов и Бояджана Слонът е един от художниците от така наречената „Пловдивска школа от 1960-те“.

Основните му работи са в областта на кавалетната живопис, жанровете портрет, пейзаж и фигурална композиция. Създава и някои монументални приложни творби за институции в родния си град - стенопис в Народната библиотека „Иван Вазов“, мозайка в Централната поща, сграфито при Художествената галерия в Стария Пловдив, калкани.

Носител е на награда на СБХ през 1964 г. и на званието „заслужил художник“ през 1979 г. През 1980 г. издателство „Български художник“ публикува книга на изкуствоведката Аксиния Джурова, посветена на творчеството на Слона.

Големият български художник загива при тежка катастрофа край "Вълчаново ханче" на пътя Елхово - Бургас само две седмици преди да навърши 66 години. На 29 май 2001 година известният живописец пътува в микробус заедно с колегите си Свилен Блажев и Цанко Панов за откриването на изложба край морето. Нещастието се случва към 16,30 часа, когато бургазлията Николай Кадийски подкарва ситроена си в насрещното платно при неправилно изпреварване. От сблъсъка Слона получава тежки вътрешни разкъсвания и е откаран спешно в болница, където умира половин час след полунощ.

Явашев също учи Художествената академия, после следва в Прага и Виена. Напуска социалистическия лагер, скрит в тоалетната на международен влак. Като млад прави портрети на Де Гол, а впоследствие се превръща в един от най-влиятелните художници в света. Днес Кристо е вероятно най-известният жив художник, като неговото творчество е фактор в 140 музея в света. Съпругата му, французойката Жан-Клод, оказва голяма подкрепа на твореца. Работи с него до последно, до 18 ноември 2009 г. умира от мозъчен кръвоизлив. Силната връзка между тях се създава и от това, че са родени на една дата, в един и същи час. Нейни са думите: "Аз правя това, защото обичам Христо. Ако той беше зъболекар, щях да се занимавам със зъболекарство".
Сред най-значимите проекти на Кристо са Портите в Сентръл парк, Ню Йорк и Плаващите кейове в италианското езеро Изео.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?