БНР излезе с позиция по казуса с Великова

Българското национално радио излезе с позиция по повод смяната на ресора на отговорната за съдебната тематика в медията - Силвия Великова и свалянето ѝ от ефир, като водещ на "Преди всички". Няколко часа по-късно вчера рокадата бе прекратена, а журналистката - възстановена като водещ.

,,Поради силния обществен отзвук Управителният съвет /УС/ на Българското национално радио /БНР/ покани и изслуша и.д. директора на програма ''Хоризонт'' Николай Кръстев във връзка със създалата се ситуация около журналиста Силвия Великова.

УС споделя становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми", се посочва в позицията.

,,Пред членовете на УС на БНР Николай Кръстев гарантира, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването ''Преди всички'' на програмата", се казва още в становището, информира Дарик.

Посочва се обаче, че във връзка с настъпилите промени в управлението на ''Хоризонт'' обаче са направени изменения в графика на водещите, като част от тях са били наложени, вследствие наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019.

,,Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите - чл. 17, ал. 2, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията. Част от съдържанието е изготвено от Силвия Великова", обясняват от ръководството на БНР.

,,Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма ''Хоризонт'' следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването ''12+3'', като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест.

Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми", категорично е в позицията си БНР. От общественото радио заявяват, че за да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, УС препоръчва на г-н Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?