Блокираха строежа на Касовия център на БНБ в Пловдив

Националната банка остава под наем в сградата на Малката главна за още 18 месеца

Жалба спря старта на строежа на Касов център на БНБ в Пловдив. Буквално в последните дни на миналата година един от кандидатите по обществената поръчка на Централната банка ​- "Главбулгарстрой", е депозирал жалба в КЗК. С оферти се явиха още три фирми ​- "Комфорт" ООД, "Консорциум Щрабаг - Касов център" и "Обединение Тракия БНБ", като на първо място бе класирано Обединението. Прогнозната цена на поръчката е 11 715 000 лева без ДДС.

Новият Касов център на БНБ трябваше да се изгради на Ягодовско шосе на площ от 4000 кв. м. За мащабната инвестиция в бюджета на банката са планирани почти 14 милиона лева,  като любопитното е, че над 1.7 милиона лева са предвидени  за доставка и монтаж на трезорни врати и защитна комплектовка и още 350 хил. лв. за защитни бронировки и остъклявания.

В новата сграда ще има машинна зала за обработване на монети и банкноти, хранилища, дебаркадери и друг специфичен интериор. Едно от изискванията към строителя на Касовия център е той да осигури строга 24-часова охрана дори по време на строежа. Забранено е дори снимането на територията на строителната площадка. Изпълнителят е задължен още да изгради контролно-пропускателен пункт и всички да преминават през него единствено с пропуски. 

Междувременно стана ясно, че докато се изгради новата сграда на БНБ в Пловдив, Дружеството за касови услуги остава на досегашния си адрес - ул. "Райко Даскалов", поне още 18 месеца и ще плаща наем на Община Пловдив. Местната администрация е собственик на имота на Малката главна.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?