Подай сигнал

Блок в Кючука пропищя заради санирането

Ремонтът с държавни пари се точи близо една година вместо 100 дни по договор

Градът

от Валентина Йеремиева 3192 прегледа 0

В чудо са се видели хората, които живеят в блока на бул. „Никола Вапцаров” 133-139 в "Кючук Париж". „Бойко да е жив и здрав, че даде пари за санирането, макар че те са наши, на данъкоплатците. Но вече съжаляваме, че се хванахме на това хоро. Скоро ще стане една година, откакто започна ремонтът, а краят на тази мъка не се вижда”, излива недоволството си, а и на съседите Ангел Пенчев пред екипа на „Марица”.

От лятото на миналата година блокът, който се намира на стотина метра от Коматевско шосе, представлява строителна площадка. Покрай тротоара, върху тревната площ между булеварда и четирите входа са струпани огромни камари строителни материали. От другата страна на блока, в тясното пространство между гаражите, се е образувало гигантско сметище, което почти стига до прозорците на апартаментите на първия етаж. Дограмата е сменена, фасадата е боядисана отвън, но скелето не е свалено, защото работата не е довършена докрай.

Блокът се санира по Националната програма за енергийна ефективност от фирма „Терра - Гарант” от Шумен, спечелила обществена поръчка на стойност 1 266 015 лева. Парите са на сто процента държавни. Собствениците на апартаментите от четирите входа са учредили сдружение на 29 април 2015 г. Договорът с „Терра - Гарант” е подписан на 6 юни 2017 г. в община Пловдив, която ръководи и контролира изпълнението на програмата.

Според договора фирмата има 15 дни за проектиране и 100 дни за изпълнение, каквито срокове самата тя е посочила в офертата. Обитателите в блока разказват, че строителите са дошли да работят през юли. През ноември 2017 г. или най-късно до Коледа трябваше да приключат изцяло със санирането.

„Не случихме на фирма. Освен че забавиха ремонта, не сме сигурни за качеството. Качихме се на покрива и какво да видим - слагат тенекия, тънка като за капачки за буркани. Нямат работници и са наели от малцинството. Някои, като слагаха топлоизолацията и дюбелите не им влизат в стената, направо ги отрязваха. Вижте каква е фасадата - крива”, описват недоволните от ремонта.

Сутринта вчера на закъсалия обект нямаше технически ръководител. „Замина по работа, но иначе винаги е тук. Нали разбирате, беше зима, валеше дъжд, после дойде март със сняг. Затова санирането се забави. Не е вярно, че качеството е лошо. Хората са претенциозни. Хем им се сложи нова PVC дограма, хем пак се мръщят. Една госпожа вика: „Махайте тази дъска под прозореца и ми слагайте мозайка”. Как да я сложим, като не е включена в договора? Остана малко работа. Още няколко дни и свършваме”, брани честта на работодателя Руслан Исаев. Той е един от петимата работници, които се мъчат да докарат блока до приемателната комисия.

Коментари