Подай сигнал

Близо 84% от хората с увреждания са под прага на бедността

България

от Екип Марица 467 прегледа 0

Близо 84% от хората с увреждания са под прага на бедността

83,5 процента от хората с увреждания у нас са с доходи под линията на бедност или под 321 лева на месец. 75 на сто от тези хора имат трудов стаж, а всеки трети от тях не може да покрива разходите си за животоподдържащи лекарства, съобщиха организации, представляващи хората с увреждания, в навечерието на националния им протест, пише Дарик.

Недоволството е насочено срещу стандарта на живот, който се предоставя на инвалидите у нас, а демонстрацията му ще се състои в сряда пред сградата на Министерския съвет в столицата.
Само от провинцията организациите очакват около 90 автобуса с общо над 2000 души.

Васил Долапчиев от Съюза на слепите у нас открои две групи проблеми. Първата е свързана с медицинската експертиза. Във вида, в който е пусната наредбата за обществено обсъждане, първият по-малък проблем е, че България по днешния стандарт имаме различно третиране спрямо водещи в медицинско отношение западноевропейски страни като Германия, каза той. "Човек, който в България за определен вид заболявания се оценява с 60 процента степен на увреждане, в Германия се оценява на 80-85 на сто. Примери в тази посока ТЕЛК имат, тъй като даже и български граждани получават освидетелстване пред медицински институции в Западна Европа и идват тук с ТЕЛК-ове, които получават по-ниска степен на увреждане", каза той.

По думите му в пуснатата за обществено обсъждане наредба има по-голям проблем, който касае 350 000 души със срочен ТЕЛК. "Вторият, огромният проблем, от който ще бъдат потърпевши около 350 000 души на срочен ТЕЛК, е, че от тях около 80 на сто имат второ и трето заболяване. Давам като пример диабета, който е бич за зрението. Един човек с тежка форма на диабет е предопределен да бъде сляп. Кое ще му бъде водещо заболяване? Слепотата или тежкият диабет? Това, което се предвижда, е да удари 80 на сто от хората на срочен ТЕЛК, тъй като до три години ще ги прекарат през ТЕЛК, ще им отнемат второто и третото заболяване и 35-40 процента от тях изцяло ще изпаднат от системата, което по данни на ТЕЛК е между 80 000 и 100 000 души - човешки съдби.

Тоест те ще станат със степен на увреждане под 50 на сто и ще излязат от категорията на хората с трайни увреждания и ще загубят права и помощи. За останалите в системата ще има понижения - от първа във втора група и от втора трета, по-долна категория. Там също става дума за над 100 000 човека", каза Долапчиев.

Коментари