Блазе им! Вижте заплатите на бъдещите евродепутати

Над 13 хиляди лева месечна заплата ще получават бъдещите евродепутати. В това число не влизат допълнителните надбавки, командировъчните и пътните разходи на членовете на Европейския парламент, предаде bTV.

8757 евро – точно толкова е месечната заплата на евродепутата. След данъци и осигуровки, сумата възлиза на 6824 евро или 13 306 лева. Така годишната заплата на евродепутата е в размер на близо 160 000 лева. За 5-годишен мандат това прави близо 800 000 лева.

Бъдещите евродепутати няма да имат право на допълнителна пенсия от бюджета на Евросъюза. Право на такава имат само тези, влезли в Европарламента до 2009 година Евродепутатите получават допълнително финансиране за наемане на офис и ангажиране на свой екип, допълва картината доцентът по право на ЕС Христо Христев. „Сътрудници, които получават общо възнаграждение от порядъка на 15 000 евро. Истината е, че в рамките на ЕС, членовете на парламента съвсем не са от най-високо възнаградените”, каза доц. Христо Христев. Те получават половината от заплата на член на комисията и някъде около една трета от заплатата на член на съда на ЕС.

Освен политическа, битовата мотивация на кандидатите за европарламента съвсем не е за подценяване, обяснява политологът Георги Киряков. „Има доста евродепутати, които чисто битово предпочитат да са там, защото първо са далеч от очите на партийните лидери. Второ – получават една прилична заплата, трето – почти нищо не вършат и не се изисква от тях да вършат.

Друга привилегия – евродепутатите получават имунитет. – Може ли един депутат да си спести сериозни разследвания? – Не може, според мен. Ако са налице доказателства, които говорят, че един член на парламента може да бъде свързан с престъпно деяние, може да бъде поискано свалянето на неговия имунитет от парламента, обясни доц. Христо Христев. Преди две години имунитетът на Марин Льо Пен от френската крайна десница беше под заплаха заради съмнения за злоупотреба с евросредства. Льо Пен беше заподозряна, че е плащала заплати на парламентарни помощници, които обаче са от партийния апарат на Националния фронт. А месеци по-късно европейският парламент отне имунитета на Льо Пен, по друго искане – във връзка с дело за клевета.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Питагор

Питагор

28.04.2019 | 15:41

За това ли Елена Йончева се натиска толкова, пък и какво ще помогне на нас обикновените Българи освен да излага България и да си живурка в Брюксел със Сергей Станишев отново!

Отговори
0 0
Амиии

Амиии

28.04.2019 | 00:25

Ох,горките,живи да ги ожалиш.

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?