Благородна кауза: Дамският клуб „Евридика” подкрепя таланти

Другите каузи - превенция на очни болести и диабет

Дамите от ЛК „Евридика” вече почти 20 г. работят за благородни каузи, които помагат за развиване на общността, по-добър живот на хора в неравностойно положение и възможност талантливи деца да развиват дарбите си. Една от акциите им е „Весели очички“ - програма за скрининг на деца за откриване на очни проблеми в детските градини. Всяка година по тази програма се извършват прегледи на около 3000 малчугани с апарата за ранна диагностика на зрение при деца, закупен заедно с другите два пловдивски клуба и предоставен  на Съюза на незрящите в България.

Друга традиционна акция е посветена на борбата с глада и се осъществява заедно с кметството в „Тракия”  - дарения на хранителни продукти на социално слаби семейства и самотни хора на Игнажден в навечерието на коледните и новогодишни празници.

„Подпомагаме и талантливите деца на Пловдив - пианистката Александрина Попова, която проведе майсторски клас в Залцбург. Подкрепихме и децата математици от СУ „Св. Патриарх Евтимий“ за участие международна олимпиада в Пекин, откъдето се върнаха със сребърни и златни медали” разказа още председателката на ЛК „Евридика” Дорина Дечева. Организацията работи още с Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“, дом „Княгиня Мария Луиза“, Помощно училище „Стефан Караджа“.

Нова инициатива е международният младежки обмен на Лайънс интернешънъл, по който тази година за първи път се проведе лагер на Еко хотел „Здравец”. Тези лагери за деца над 13 г. са възможност българчета да се срещат с връстници от цял свят и да опознават други култури.

Амбициозна кауза на клуба е и превенцията на усложненията от диабет тип 1 при деца, в която подкрепа има от доц. Нарцис Калева.

„Тази година е годината на жените в Лайънс движението - за първи път в 100-годишната история на Лайънс, начело като международен президент е жена. Гудрун Ингводоттир от Исландия пое инициативата за повече жени в Лайънс и повече жени лидери в Лайънс. Приемайки нейното мото „Да достигнем отвъд хоризонта“, ние го разширяваме, стремейки се освен ние самите да постигаме още повече, да запалим и повече хора да отворят сърцата си за добротворство”, казва Дорина Дечева.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?