Бизнесът с послание: Румяна посреща рекламациите с мъдрости

„Хубавите неща стават бавно, най-хубавите - случайно, а прекрасните - внезапно”. Тази фраза стои зад гърба на Румяна Богова на работното й място. Сама я е изписала с тебешир върху обикновена черна дъска. В посланието се е убедила и от личния си житейски опит, и от стажа, който е натрупала от 2002 г. като старши касиер в строителния хипермаркет „Мосю Бриколаж”. Крилати мисли да се изписват в сектора за информация там не е фирмена политика, а лична инициатива на Руми. 

Всичко започна случайно, разказва тя. За да е по-красиво, с колегите й започнали да правят малки декорации зад щанда. Първо разкрасили с кактуси - да обират негативната енергия от мястото, където идват хората за рекламации, объркалите размера на меката връзка или пишман майстори, които са сгафили при монтаж или боядисване и сега търсят помощ да поправят щетите. Между растенията вмъкнахме черна дъска, която се продаваше в отдел „Градина”, спомня си Румяна. Не вървяло да стои празна и тя написала с тебешир първата крилата фраза. От тогава до днес, вече 3-4 г., служителката поддържа таблото и обновява посланията. „Залагам на позитивни мисли, които, когато човек прочете, наистина го карат да се замисли - обяснява Румяна. - И да си каже: „О, да. А аз защо съм се вторачил в дребнотии, които ми вгорчават живота!?” След сентенцията за това как се случват хубавите неща на дъската на Румяна е ред на посланието: „Начинът, по който гледаме на света, създава света, който виждаме!”. 

Първи на мъдростите реагирали колегите. И продавачката добила кураж да постави на касите и на шкафчетата им в съблекалните стикери с усмивки.  

Най-неочакван бил ефектът върху клиентите, които изведнъж почнали да купуват дъската. Преди това артикулът се губел в многообразието от стоки в сектор „Градина”. Случило се Румяна да отсъства. Когато се върнала, се оказало не само че са продадени всички черни дъски, а и тази от нейното работно място - заедно с посланието. Продавачката се натъжила, но веднага се намерило решение. Колегите й от щанда за рамкиране измайсторили нова дъска, която обрамчили със стилна рамка. Така Румяна продължила да събира от книги и интернет нови фрази, които да изписва на нея. Там вече е бил призивът: „Не бъди алчен! Минавай през живота, като даваш на хората. Животът ще ти върне обратно всичко, че и много повече!”. И още: „Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят!”. Както и следната рецепта: „Основните елементи на щастието са: нещо да правиш, нещо да обичаш и нещо, за което да се надяваш”.  

Позитивната нагласа е закон и в дома на Румяна. Малко трудно се постига понякога с 26-годишния й син. Опитвам се да го разбера, за младите днес животът е много труден и объркан, казва майката. За себе си е забелязала, че както подходи към другите, така и те й отвръщат.  Ако няма настроение, и клиентите стават сприхави. „Затова гледам да съм позитивна. Никой не е длъжен на никого, за да търпи негативизъм”, обяснява Румяна. 

Тя е от четящите хора и наскоро й попаднало изследването на японски учен, който е установил, че водата има памет и реагира на добра дума - когато се говори с благодарност и добри мисли, образува кристали, които не се зараждат при негативна енергия наоколо, дори и течността да е от същия кладенец. Като се има предвид, че и в нашето тяло 90% е вода, колко ли важно е за самите нас да бъдем позитивни, мисли си Румяна. И за да може нейната вода да я „прочете” правилно, бутилката й винаги е облепена с листчета, на които пише, "благодарност" и "любов". А понякога - и "пътешествие" или "сбъдване на желание".  

Личният списък със съвети за първа помощ в тежък момент, който доскоро Румяна носела в портфейла си, вече се ползва от всички колеги и стои зад щанда. Правилата в него гласят:  

1. Следвай сърцето си. 

2. Не си създавай очаквания. 

3. Вярвай в себе си.

4. Бъди различен. 

5. Пази живота. 

6. Обичай, дори да те мразят.

7. Усмихвай се (нищо че пак ти се плаче). 

8. Научи се да притихваш. Няма спешни задачи. 

9. Харесвай себе си.

10.  Много е лесно - просто да бъдеш щастлив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?