Бизнесмен и багерист на съд за разораните дюни на Каваците

Окръжната прокуратура в Бургас внесе в съда делото срещу Иван Нончев и Манол Пазвантов, обвинени, че на 11 януари са унищожили пясъчните дюни в местността Каваци. Там попадат къмпингите "Каваците" и "Смокиня".

Иван Нончев от Бургас е собственик на авторемонтна работилница. Той ще отговаря за това, че е наредил изравняването на природната забележителност, съобщиха от прокуратурата. Извършител е 24-годишният багерист Манол Пазвантов, който получил 1000 лв. за разораването и унищожаването на защитената територия.

Освен парите Нончев дал съвети и разяснения за това къде се намират дюните и какво трябва да направи багеристът. Наказанието, което Нончев може да получи, е до 3 години затвор или пробация, както и глоба от 2000 до 10 000 лева. Освен това самоходната верижна машина била без регистрационен номер.

Прокуратурата е установила, че са унищожени 1295 кв.м в защитена територия и прилежаща територия за опазването й, като от тях 1205 кв.м са "пясъчни дюни в местност Каваците".

Унищожени са 821 кв.м "бели дюни", 337 кв.м "сиви дюни" и 47 кв.м "зараждащи се дюни".

Двамата бяха арестувани през януари, а с багериста имало още един човек – 18-годишен мъж. Първоначално и той бе в ареста, но от прокуратурата са установили, че няма участие и ще бъде разпитан като свидетел по делото.

Предстои съдът в Бургас да насрочи дата за първо заседание по делото.

След като се разбра за случая, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че Нончев е изпратил мъжете да разорат дюните, а мястото било обозначено с колчета.

От Министерството на туризма тогава обясниха, че част от разрушените дюни попадат в границите на отдадения за стопанисване плаж "Смокините-север". Това по-рано бе потвърдено от представител на концесионера Иван Иванов, който твърди, че последно дюната е видяна от представители на концесионера на Богоявление и като научили, че я няма, веднага пуснали жалба до съответните органи.

На стопанина на плажа може да бъде наложена санкция от 5 на сто от годишната концесионна такса, ако се установи, че не е осъществявал контрол върху защитената територия, каквото задължение има и извън активния летен сезон, каза тогава Ангелкова и определи разрушаването на природни забележителности като вандализъм.

Поредният случай на унищожаване на дюни даде повод на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" да поиска държавата да си изпълни задължението по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и да одържави всички приватизирани или реституирани дюни, повечето от които се водят земеделска земя.

Източник: dnevnik.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?