Следвайте ни

Зловеща прогноза: Пандемията ще нанесе $7,9 трлн. загуби на икономиката на САЩ

viber icon

Плъзгането надолу на американската икономика заради пандемията може да продължи почти десетилетие. Това вещаят прогнозите на Бюджетната служба на Конгреса (Congressional Budget Office (CBO))*, съобщи Би Би Си, цитиран от business.dir.bg.

Бюрото прогнозира, че ограничителните мерки ще намалят американската икономическа продукция с 3% в периода от 2020 г. до 2030 г., което ще причини загуба от $7,9 трлн.

Предупреждението идва, след като десетки милиони души останаха без работа поради мерките срещу разпространението на коронавируса. Америка отбелязва историческия спад, който идва дори след като в икономиката бяха вкарани трилиони долари.

Бюджетната служба, която е непартийна, заяви, че по-голямата част от очакваната загуба е причинена от рязкото свиване на икономическата активност през тази година, което, разбира се, нямаше как да се предвиди в последния му 10-годишен доклад, публикуван през януари.

"Очаква се ограничителните мерки, засегнали икономиката, и социалната дистанция да свият потребителските разходи, в същото време се очаква чукащото на вратата понижение на цените на енергията да намали сериозно американските инвестиции в енергийния сектор", пише директорът на CBO Филип Суейгъл в отговор на запитване от лидера на малцинството в Сената, демократа Чък Шумър.

"Последните законодателни промени според оценката на CBO частично ще смекчат влошаването на икономическите условия", добави той.

От началото на пандемичния удар върху САЩ, правителството и Федералният резерв предоставиха трилиони долари подкрепа за най-голямата световна икономика.

Все пак безработицата се покачи до нива, които не са наблюдавани от времето на Голямата депресия през 30-те години на миналия век - повече от 40 милиона американци вече останаха без работа.

Процентът на безработица достигна 14,7 през април, а в петък Министерството на труда на САЩ се очаква да потвърди, че през месец май този процент вече ще е 20. През март безработицата бе едва 4,4%.

В Конгреса на САЩ се дебатира нов стимулиращ план в размер на $3 трлн. Дискутира се и предложение за подновяване на няколко програми за федерална помощ, с вече изтекъл или изтичащ срок, включително временното увеличение на обезщетенията за безработни (сега действащата програма изтича през юли).

Пандемията и ограничителните мерки във връзка с нея почти спряха икономическата активност. Брутният вътрешен продукт на САЩ се сви с 5 на сто за периода януари-март и се очаква да се понижи до рекордните 40 процента през април-юни.

*Бюджетната служба на Конгреса е федерална агенция в рамките на правителството на САЩ, която предоставя бюджетна и икономическа информация на законодателния орган.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?