Следвайте ни

Златото скача с 30% догодина

viber icon

Цената на златото може да скочи с около 30% до 2000 долара за унция през следващата година. Това прогнозира Дейвид Рош, президент и глобален стратег на Independent Strategy, и призовава който може да купува от благородния метал, пише expert.bg .


В момента спот цената на благородния метал е около 1500 долара за унция.


Хората ще потърсят алтернативна валута заради действията на централните банкери спрямо общоприетите валути, казва Рош.


Златото е добра алтернативна валута, защото е безопасно и защото не струва нищо да го притежавате в сравнение с плащането на отрицателни лихви по депозитите, посочва експертът.


Цените на златото вероятно ще достигнат 1600 долара преди края на тази година, преди да се повишат до 2000 долара през следващата, предвижда той.


Коментарите на Рош са свързани с действията на големите централни банки, насочени към разхлабване на паричната политика.


Такива стъпки вече предприеха Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка, а Японската централна банка намекна, че също ще продължи да работи в тази насока.


Според експерта, централните банки са притеснени напълно основателно за предстоящата икономическа криза, след като не успяха да постигнат заложените цели за инфлация. Те се готвят да дадат на правителствата много пари за харчене в опит да спасят забавящата се икономика.


Друг фактор, който може да отведе цената на златото към и над психологическата граница от 2000 долара, са покупките от страна на централните банки по света. Китай добави почти 100 тона злато към резервите си, откакто възобнови покупките си през декември, в среда на нараснало търговско напрежение със САЩ.


Централната банка е добавила 5,91 тона от благородния метал, след като през предходните осем месеца е направила покупки на около 94 тона.

Покупките на злато се очакват да продължат и през следващите години, като сериозни купувачи са още централните банки на Австралия и Нова Зеландия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?