4232

Златото гони нови ценови рекорди

Цената на златото в петък отбеляза исторически рекорд. Ценният метал поскъпна до рекордно равнище, след като вчера президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джером Пауъл заяви, че очаква през тази година да започне понижаване на основните лихвени проценти.

Цената на златото достигна рекордните 2163 долара за тройунция към 15:32 ч. българско време.

"Основната причина за поскъпването на златото напоследък е продължаващият спад на реалната доходност (от редица инвестиции - бел. ред.). На фона на очакванията, че инфлацията ще продължи да намалява, инвеститорите се преориентират към златото от депозитните сметки и държавните облигации", посочва анализаторът Артър Париш от консултантската компания "Ес Пи Енбизнеджъл" (SP Angel). 

„Ако продам сега примерно на определена цена, след няколко дни то е малко по-скъпо вече и аз трябва да се презастраховам - да продам на малко по-висока цена, да предвидя това покачване“, коментира Димитър Алексиев от Съюза на златарите. На бижу от един грам оскъпяването е от един-два лева, пресмятат златарите. Като готов продукт грам злато струва между 200 и 220 лева.

Златото често се ползва и като защита от инфлацията в дългосрочен план, но и като застраховка при форсмажорни обстоятелства. Инвестиционното злато е бързо ликвидно. Това означава, че може да се продаде срещу пари при необходимост.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
retr

retr

11.03.2024 | 19:53

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:----- https://e.vg/mens

Отговори
0 1
Венци такеф

Венци такеф

11.03.2024 | 17:54

Добре е да имам, личната карта ще лъсне пък и аз!

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?