Следвайте ни

Ето каква е цената на рибата за Никулден

viber icon

Седем лева за килограм жив шаран искат търговците на риби край Пловдив. Тези са от Елхово, а по-вкусните - балканските шарани, са от района на Кърджали и струват по 8.50 лева, показва стоката Сунай Сюлейманов от развъдника на Околовръстното шосе. Той и колегите му все още скучаят, тъй като голямото пазаруване за Никулден се случва непосредствено преди празника или на самия 6 декември. Няма спекулативно увеличение на цените, толкова си ги продаваме през цялата година, гарантира Сунай. За големия празник лани продали около 200-300 килограма риба, надяват се на същия оборот и тази седмица. Лошото е, че клиентите искат все малки шарани - 2-3 килограма, и големите остават зян, казва той и показва 8-килограмов шаран, който се мята в мрежата.

Тази година обаче в асортимента му липсва златен шаран. Това беше атракцията на миналия Никулден. Видът се отличава със златисти люспи и прилича досущ на златна рибка. Цената му също е забележителна - 70 лева за бройка. Много трудно се гледат, трябват им 4 години, за да станат идеални за продажба, обясняват дефицита служителите в рибарника. Още по-трудно е да се намери купувач за толкова скъпа риба.

В момента една от най-скъпите риби е моруната - 17 лева за кило, есетрата е 14 лева, балканската пъстърва - 13 лева, а сьомговата  - 11.50 лева.  Изчистената бяла риба се продава малко над 13 лева. За домакините, които нямат време да изчистят рибата сами, предлагаме услугата от нас. Цената е 1 лев, допълват от рибарника.

7.43 лева върви килото на жив шаран в „Метро“, видя екип на „Марица“. 4.79 лева е охладеният. С 44% отстъпка до цена 4.95 лева се продават на промоция шараните в Кауфланд. Те са от рибното стопанство край село Венец. В „Лидъл“ пък тръгнаха намаленията на рибата за празничната никулденска трапеза. Изчистен и охладен шаран се продава за 6.99 лева, като опаковката е около 1.6 килограма, уточняват от веригата. 

Рибеният щанд на "Метро" целогодишно е отрупан с екзотични видове и морски деликатеси. Килограмът на октопода е 66 лева, риба тон върви по 35.99 лева, калканът - 31.79 лева. Омарите обаче удрят всички в земята с етикет 89.99 лева.

 

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?