2374

Златните кюлчета най-търсени по време на война и кризи

Златото играе своята вековна роля на сигурно убежище във времена на войни и кризи и търсенето по света бързо расте.

Нахлуването на Русия в Украйна доведе до масов скок на цените - от петрола и газа до пшеницата и металите, предизвиквайки страхове от инфлация и заплашвайки глобалния растеж. Това тласка инвеститорите на дребно по света от Виена и Сингапур до Ню Йорк към безопасността на златото, което поскъпна до 2070,44 долара за тройунция - близо до рекордната стойност, постигната по време на пандемията, пише Bloomberg, цитиран от Investor. 

Ръстът от почти 10% на цената на златото от началото на годината се превръща в бум за търговците на кюлчета като Рудолф Бренер, основател на Philoro Edelmetalle GmbH. Пред неговите магазини в немскоговоряща Европа вече се вият дълги опашки от купувачи – тенденция, която е вероятно ще продължи с конфликта, без да показва признаци на затихване.

Подобни истории разказват дилъри на злато от цял свят. В Empire Gold Buyers в Ню Йорк главният изпълнителен директор Джийн Фурман казва, че 30% от клиентите му, търгуващи с луксозни артикули като часовници и бижута, искат кюлчета вместо пари.

Грегор Грегерсен, основател на Silver Bullion Pte Ltd. в Сингапур, отчита с 235% ръст на продажбите на злато и сребро през първата седмица след инвазията на Русия и търсенето оттогава само се е засилило. 

Нарастващото търсене идва след вече силна година за закупуване на физически метали, особено в западните страни. Търсенето на кюлчета и монети е достигнало 1124 тона през 2021 г. - най-високото ниво от почти десетилетие, сочат данните на Световния съвет за злато. Това подкрепи цените във време, в което институционалните инвеститори не залагаха толкова силно на златото.

Сегашната треска за физическо злато води до вече високи премии върху любимите версии на метала на инвеститорите на дребно, признак за техния недостиг. За да се сдобият с кюлче от една тройунция, купувачите може да се наложи да платят с до 100 долара над спот цената.

Премиите са нараснали с около 25% в компанията за златни кюлчета Goldcore и се очаква да се повишат допълнително според главния изпълнителен директор Стивън Флъд. Според него основният двигател е притеснението от финансовите санкции срещу Русия, които "политизираха и въоръжиха" платежната система.

Но пазарът не е еднопосочна улица. Мнозина връщат своите кюлчета, монети и бижута обратно на дилърите, за да осребрят цените, които не са били толкова високи от лятото на 2020 г. Тогава имаше скок в активността, тъй като ограничителните мерки заради пандемията бяха облекчени и хората се стичаха в магазините за злато.

Все пак сега има повече купувачи на злато, отколкото продавачи, смята Аш Кундра, който управлява J Blundell & Sons в историческия квартал за бижута Hatton Garden в Лондон. Той го отдава на по-силните страхове сред инвеститорите на дребно. "Купувам около 60% от това, което купувах през 2020 г.", изчислява той. "Сега продавам повече."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
ФАЛИТ НА РУSSИЯ

ФАЛИТ НА РУSSИЯ

14.03.2022 | 06:45

Московската борса няма да търгува от 14 до 18 март. Честито!

Отговори
3 1
Гого

Гого

13.03.2022 | 20:59

Вече жа инвестирам само в кюлчета

Отговори
2 1
Биткойнър

Биткойнър

13.03.2022 | 20:49

Всеки от вас, който желае да спечели безплатно криптовалута Биткойн, или да си закупи такава, спасявайки по този начин парите си от растящата инфлация, отрицателните лихвени проценти по депозитите и ежемесечните такси по банковите сметки. Печелете в криптовалути лихвени проценти от 4.4%, липсата на каквито и да е такси, както и от постоянното повишение на криптовалутите в дългосрочен план, нека следва това ръководство : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 5
Вместо олио стават ли?

Вместо олио стават ли?

13.03.2022 | 20:25

Ядат ли се?

Отговори
3 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?