49
Следвайте ни

Златен шанс! Големи компании местят производства, ето къде отиват

viber icon

Глобални компании местят производствата си в Турция, за да скъсят веригата на доставки и така да съкратят разходите си. 

По време на пандемията ритмичността на доставките беше нарушена и много държави се оказаха с дефицит на стоки и услуги - липсваха от автомобилни части и микрочипове до контейнерни кораби, които превозват товари.

Шведската фирма ИКЕА вече официално заяви, че се стреми да премести повече производства в Турция, за да скъси веригата на доставки. Това съобщи главният финансов директор на компанията за Турция Керим Нисел пред Ройтерс. Продуктите, които се очаква да се произвеждат там и след това изнасят, в момента се транспортират на хиляди километри от Източна Азия до Близкия изток или европейските пазари.  „Всички видяхме по време на пандемията, че диверсификацията на производството е изключително важна“, каза Нисел. Той допълни, че цената на контейнер от Източна Азия е скочила до 12 000 долара от 2 000 долара преди избухването на COVID-19 миналата година.

Ходът на шведския гигант е последван и от други европейски марки като Бенетон, която също реорганизира цикъла на доставки, като увеличава производството си в Турция, Сърбия, Хърватия, Тунис и Египет. Крайната цел е да се намали наполовина производството в Азия.

Тъй като се намира в близост до Европа и Близкия изток, и има добра производствена база, Турция е в отличнапозиция да се възползва от промените в глобалните вериги на производство и доставки. „Турция със стратегическото си местоположение представлява силна алтернатива на азиатската производствена мрежа от ерата преди COVID-19“, заяви в понеделник турският вицепрезидент Фуат Октай. Държават има още едно предимство - младо население с добра квалификация. 

Полският LPP също проучва преместване на част от производството по-близо до Европа, за да понижи разходите си при доставките, каза в сряда неговият финансов директор Пшемислав Луткевич. Производствените разходи са се увеличили с около 10-20%, добави той.  „Водим сериозни разговори с турски фабрики за преместване на част от нашите колекции. Разбира се, такова производство ще бъде по-скъпо, но за да имаме запаси, трябва да го направим “, каза той.

Германският Boehringer Ingelheim в сряда обяви сътрудничество с виден турски фармацевтичен производител Абди Ибрахим. Общата инвестиция в рамките на това, което те нарекоха „проект за локализация“, ще достигне до 1 милиард лири (110 милиона долара) в дългосрочен план, според регионалния управляващ директор на компанията Мохамед ал-Тавил.

„Нашият проект поставя основата за важен трансфер на технологии и ноу-хау между Германия и Турция. След като проучванията за локализация приключат, една от всеки две кутии наши лекарства ще се произвежда в Турция още в  следващите пет години “, каза ал-Тавил.


 
Снимки Ройтерс
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?