Зимните "обувки" за колите от 70 до 750 лева

Не е излишно да се напомни, че подготовката на автомобилите за зимния сезон е от първостепенна важност за сигурността, както за хората зад волана, така и за тези на пътя. Желателно е още преди да падне първия сняг да замените летните гуми със зимни. Ако за всеки случай сложите в багажника вериги или напръскате гумите със специален спрей срещу лед, спокойно може да подкарате колата си и в най-силната фъртуна. Ако сте закупили гумите миналата година и не може да ги смените сами, насреща са стотиците автосервизи в града, където от 20 до 30 лева ще им извършат демонтаж, монтаж и баланс.

Възможностите на зимните гуми намаляват с намаляване на височината на грайфера и с увеличаване на възрастта им. Най-късно при 4 мм или 7 години те трябва да бъдат подновени, съветват специалистите. Ако тепърва ще слагате нови "ходила" на возилото си, може да се обърнете както към малките квартални, така и към големите центрове за гуми на Кукленско и Пазарджишко шосе. В тях ще намерите последните модели на водещи и на по-малко известни производители от цял свят. Автоспецове съветват, когато се купуват зимни гуми, задължително да са чисто нови, а не втора употреба. При избора им не е необходимо човек да е технически грамотен. Достатъчно е само да каже марката на автомобила и размера на гумите. Ако се затруднява в преценката на последния, трябва само да повери колата си на опитен монтьор.

Без значение каква е марката на автомобила, цената на гумите се определя от техния размер и фирма производител. Така например за масовите возила с параметри на гумите 195/65/15, единичната бройка в център "Диана" се предлага от 70 до 188 лв. с ДДС. За най-често караните джипове с размери на гумите 255/50/19 цените варират от 287 до 746 лева. Скъпите гуми напълно оправдавали цената си, тъй като били изработени по специална технология, която позволявала дори и при спукване на някоя от тях, колата да се кара без проблем поне още 80 километра.

Различни марки зимни гуми, както и т.нар. все сезонни могат да се поръчат и онлайн по интернет. Почти всички сайтове, специализирани за доставка на авто части и аксесоари са обявили отстъпка от 5 до 10 процента на артикулите си. Разплащането с тях може да се извърши по избор: с наложен платеж, с банков превод, с дебитна карта по интернет или с ePay микросметка.

Със смяната на гумите обаче не се изчерпва стягането на возилото за ниски температури. Проверка на охладителната и спирачната система, е абсолютно задължителна. Необходимо е да се източи част от водата и да се налее антифриз. Един литър е предостатъчен за целия зимен сезон. За улеснение може да се ползва и готова разредена форма, която не е по-скъпа от 7-8 лева за литър.

Да не се забравят и чистачките, особено ако системата за впръскване е жадна за почистваща течност за стъкло. Не на последно място трябва да се заредите и със специални пръскала за замръзнали ключалки и стъкла.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?