Следвайте ни

„Зелено" мислене в действие: Край с пластмасовите вилици и чинии

viber icon

В разгара на лятото в България ще бъдат забранени за употреба пластмасовите прибори за еднократна употреба, тупферите за уши, сламките,  чашки, чинии и кутии, изработени от експандиран полистирен (стиропор), бъркалките за топли напитки, дръжките за балони. Датата е 3 юли и забраната влиза във всички страни от ЕС заради директива 2019/904  за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. Нито МОСВ, нито производителите на набедените продукти очакват да има някаква отсрочка, въпреки че националните правила за прилагане на наредбата все още не са готови.

С малки стъпки - към голяма цел

Целта на директивата е да ни направи по-еко и по-отговорни към околната среда. И със забрана на европейско ниво да се предотврати или поне да се намали въздействието на определени пластмасови продукти, които не се рециклират. Те се заменят с такива, които подлежат на преработка, или с други, които служат за многократна употреба. На първо време вето се слага именно на стоки, за които на пазара съществуват алтернативи. Лошата новина е, че заместителите са двойно и тройно по-скъпи, отколкото вредната пластмаса. А добрата - че от потребителска гледна точка става въпрос за стотинки на бройка.

Добре познатите ни меки, прозрачни чашки, които са на разположение по учрежденията към диспенсърите за вода, остават. Аргументът в тяхна полза е, че стига да се събират разделно, те могат да се рециклират. Кафе-автоматите ще продължат да пускат напитки в картонени чашки. Оцеляват и най-масовите кутии за храна за дома и офиса, които ползват повечето магазини и ресторанти за доставки - прозрачните с капаци. Кофичките за кисело мляко - също. Забранените пластмасови вилици, лъжици, ножове могат да се заменят с дървени. Проблемът е, че първите струват 2-3 стотинки за брой, а дървените - 5 ст. Клечките за уши няма как да изчезнат от пазара, но пръчиците, на които се вие памукът, вече ще бъдат хартиени и биоразградими. И в момента ги има по биомагазините и кутийка от 100 броя струва от 1.30 лева нагоре. Само за сравнение - продажната цена на пластмасовите тупфери е под 1 стотинка на брой. Има и друг вариант - бамбукови за многократна употреба, с краища, наподобяващи малка шпатулка. Те обаче трябва старателно да се почистват след всяко ползване. Посудата от експандиран полистирен отива в историята, защото не подлежи на преработка, и чашките би следвало да се заменят от картонени, а чинийките и кутиите - с други, от биоматериал. Така вече бургерът с пържени картофки в заведението за бързо хранене ще се сервира в картонена опаковка, чиято единична цена тръгва от минимум 30 стотинки. Има и хамалогия - картонът трябва предварително да се сгъва, защото идва в разгънат вид.  За сламките има няколко варианта - бамбукови или стоманени за многократна употреба. По биомагазините те се продават в комплект с малка четчица за почистване и специална платнена торбичка и струват около 1.50 лева. Тук скокът не е просто два или три пъти над цената, която досега заведенията са плащали за пакет сламки, а много повече, защото един пакет от 1000 броя сламки с чупеща част струват около 6.50 лева.

Хората със „зелено мислене” отдавна разнасят по чантите си сгъваеми силиконови чаши, в които по заведенията директно им наливат кафето, и комплект с метални прибори за хранене. И въпреки че има такива ентусиасти, все още са като бели лястовици - минимален процент от всички консуматори.

Заплаха от фалити и проблеми за част от бизнеса

Част от фирмите, които произвеждат пластмасови изделия, няма да се справят с предизвикателството да реорганизират бизнеса си, счита Цветанка Тодорова, председател на Българска асоциация "Полимери". Ще има огромни загуби - и финансови, и на работна ръка за компаниите, които досега са се занимавали само с производство на продуктите, които от лятото ще бъдат забранени. Този бранш преживя възход в началото на пандемията, когато изведнъж се увеличи потреблението на пластмасова посуда от хигиенна гледна точка, после се върна в изходна точка. Бизнесът обаче трябваше да се справи и с друг проблем по време на COVID кризата - полимерите поскъпнаха над два пъти на международните пазари, стигна се до недостиг на суровина, поскъпна и транспортът. У нас единствено „Лукойл” произвежда някакви количества полипропилен, а останалата суровина, необходима за производството на пластмасови изделия, е внос. С икономическото съвземане на Китай, полимерите изведнъж станаха дефицитна стока, разказва за трудната година Цветанка Тодорова. Председателят на браншовата асоциация има известни резерви и от гледна точка на хигиената на посудата, която може да се използва за многократна употреба. А във времето, в което живеем, това е от ключова важност, коментира тя. При производството на бамбуковата посуда например се използват смоли, за които не е съвсем ясно дали не преминават в храната и напитката, особено ако тя е гореща, дава пример Тодорова.

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Дкф

Дкф

06.04.2021 | 10:25

Да затворят и производителите бълващи пластмасов б.клук, такива като другаря Фратев големия бизнесмен

Отговори
1 0
питам

питам

29.03.2021 | 13:26

Как отчитат такъв голям процент рециклирани отпадъци в общината, когато не минават да вдигат кофите?

Отговори
8 1
Al 11g

Al 11g

16.04.2021 | 21:10

Sfeeeeett pit ma6 vyyyyyyrrr digaiii..,€{∆`~\[

Отговори
1 0
Изхвърлянето

Изхвърлянето

29.03.2021 | 12:31

На отпадъците трябва да е комплексно, т.е. Да се мисли за всички видове отпадъци, а не само за пластмасовите. Трябва също така да се извозват по - често за да не се замърсява около контейнерите.

Отговори
9 1
Да,

Да,

29.03.2021 | 11:13

Трябва всички да се научим да хвърляме отпадъците на точните места. Мисля че това трябва да се стимулира и от районните кметове. Понякога се налага да се направи малък ремонт в къщи и после търсиш къде да изхвърлиш строителните отпадъци. Да поръчваш цял контейнер не е удачно, и мисля че кметовете трябва да проявят инициатива и да сложат такива контейнери на 2-3 места така че тези отпадъци да не отиват при домакинските. Общината няма да обеднее толкова, но ще се създадат навици у населението, което ще намали замърсяването.

Отговори
12 1
хахаха

хахаха

29.03.2021 | 10:06

Много сме еко! Спираме вилиците, но също така сме спрели в район Северен да извозваме събраните разделно боклуци! Пред нас поне от месец не са вдигали жълтите кофи и отдавна преливат. Така демотивират хората да събират разделно отпадъците си! И защо на едно място 2 кофи, на друго 0. Да сложат по 1 кофа и да минават през 2 дни, а не през 30, я минат този месец, я - не

Отговори
14 1
Я на ВСЕГДА!

Я на ВСЕГДА!

29.03.2021 | 09:23

ДОЖДАЛИСЬ !!!!

Отговори
1 4
Я на ВСЕГДА!

Я на ВСЕГДА!

29.03.2021 | 09:22

Дождались !!!

Отговори
1 3
Фен

Фен

29.03.2021 | 08:00

Урааааа, сега ще има ново основание за глоби.

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?