49
Следвайте ни

Зеленият сертификат скара малките и големите магазини

viber icon

Вериги магазини, които търгуват с нехранителни стоки, предупреждават за некоректно ценообразуване в обектите, които не попадат в обхвата на „зеления сертификат“. Според заповедта на здравния министър достъпът до нехранителни магазини с площ над 300 кв.м. става само и единствено със зелен сертификат, докато за по-малките обекти такова изискване няма. Клиентите се струпват на малко пространство, без да спазват дистанция, а това застрашава тяхното здраве. От друга страна заради повишената посещаемост малките магазини вдигат изкуствено цените. 

„В условията на  криза считаме, че мерките на правителството трябва да са преди всичко ефикасни за хората и справедливи за бизнеса. Те следва да бъдат еднакви за целия нехранителен сектор, в това число за обектите под 300 кв.м., както и за площите с нехранителни стоки в хипермаркетите, продаващи хранителни и нехранителни стоки. Така в най-голяма степен ще се запази здравето на хората и конкурентния пазар в интерес на икономиката на страната“, считат от Technopolis, Praktiker, Jumbo, Como, Technomarket, Praktis, Domko, Mömaх, Aiko и XXXL. Те са изпратили писмо до социалния министър Гълъб Донев, здравния министър Стойчо Кацаров и министъра на икономиката Даниела Везиева. Веригите изтъкват, че приветстват мерките, които властта взима, за да ограничи епидемията и досега винаги безропотно са ги спазвали.  

„Наредбата  не създава предпоставки за ограничаване разпространението на вируса, а напротив, давайки значителна свобода на по-малките и тесни обекти, способства концентрирането на хора (при това без отрицателен тест или сертификат за ваксиниране) именно в обекти, където е по-трудно да се организират противоепидемични мерки и е почти невъзможно да се контролират мерките. Още повече, че в големите търговски обекти не се наблюдава и трудно може да стане струпване на хора. В такъв смисъл наредбата  не е ефективна и не е  в интерес на хората“, считат от големите нехранителни магазини.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Ваксинчо

Ваксинчо

27.10.2021 | 07:19

Аз пък мисля да си бия 5 на игла в духалата, уговарям сега едни манафи.

Отговори
1 0
Бай

Бай

27.10.2021 | 07:09

Хем ги приветстват, хем не харесват. Тежка форма на лека шизофрения

Отговори
0 0
Малки срещу големи

Малки срещу големи

26.10.2021 | 17:09

Раделяй и владей Върви във всяка частица от нашия живот Има ли идея някой кой печели от това разделение Притчата за снопа пръчки ли забравихте Българи Може ли едни 20 % уроди чифутски и техните подлоги да всеят такова разединение Защо го допускате

Отговори
7 2
Има

Има

26.10.2021 | 17:00

Евтини банани в Лидл.

Отговори
1 3
321

321

26.10.2021 | 16:56

аз така или иначе не пазарувам в големи вериги, кво ревете.

Отговори
5 5
...

...

26.10.2021 | 20:43

Аз пък пазарувам основно в големи вериги и съм много доволен от МЕТРО и Практикер.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?