2374
Следвайте ни

Зеленият сертификат съсипа Черния петък СНИМКИ

viber icon

Детски магазин с трима души вътре, когато има отстъпки между 25 и 30%? На Черен петък, който прагматичните майки дебнат от месеци, за да купят коледни подаръци на сметка? Не е за вярване, но тази година е факт.

Зеленият сертификат за вход в големи търговски обекти съсипа коледното пазаруване на майки, татковци, баби, дядовци, стринки и лели. „Толкова празно никога не е било на „Лудият петък“, обобщава продавач-консултант в „Хиполенд“, докато поглежда сертификата на клиент на вратата. "Миналата година на това място се виха опашки от ранни зори и се налагаше един от нас да играе ролята на „регулировчик“, за да управлява тълпата", разказва дамата. През 2020 г. по това време важаха други противоепидемични мерки - в големите магазини можеше да влиза всеки с предпазна маска, но до стигане на определена бройка, за да няма струпване. Затова хората се пускаха на порции. А по-миналата година, ерата преди ковид-19 се налагаше да разтърваваме клиентки, стигнали до ръкопашни схватки и кавги кой пръв ще вземе избрания подарък", с въздишка си спомня тя. Тогава понеделникът, след „Лудият петък“, магазините изглеждаха така опоскани, сякаш е имало военни действия, а не коледен шопинг.

В един от магазините на веригата в Пловдив сега е толкова спокойно, че можеш да си избираш, гледаш, връщаш, пробваш играчките и през цялото време консултант да ти е под ръка. Днес по обед в търговския обект имаше не повече от десетина души. Предимно майки, които след отстъпката спестяват солидна сума, особено ако купят всичко за предстоящата Коледа накуп. В „Хиполенд“ дните с намаление са два - днес и утре, а отбивът от редовната цена е 25%.

Възрастна двойка доволно мъкнеше столче за хранене за 1-годишното си внуче - подарък, предварително обсъден и одобрен от родителите му. От 150 лева по етикет важната вещ за ежедневието на мъника им излезе 112.50 лева. И двамата сме ваксинирани, но досега не ни се беше налагало да ползваме зеления сертификат, обясни г-жа Пенева от името на двамата, докато прилежно сгъваше важния документ. "Нито ходим по молове, нито по заведения, но ето сега е добре, че имаме сертификат", разсъждава тя. Бабата и дядото действали по план - снахата им дала модела на столчето за хранене и за тях останало удоволствието просто да го купят.

Други родители обаче нямаха подръка някой, който да напазарува вместо тях, и се наложи да обикалят между щандовете с невръстните си деца. Малчуганите, след първоначалния ступор, че се намират в море от играчки, не спряха да търчат и възхитено да ахкат от шаренията в магазина. Младо семейство с 2-годишно дете пък изкара максимума от ситуацията, като остави малкото момиченце само да си избере подарък. "Да, липсва елементът на изненада, но пък сме сигурни, че подаръкът ще е удачен", поклати глава майката.

Имаше и бащи, изпратени с подробен списък с играчки и съответните им снимки в телефона, които трябваше да купят на промоция. Мъжете в детските магазини са едни от най-стегнатите и обрани клиенти, показва опитът. Най-големият им проблем е да намерят нещото по щандовете, оттам нататък не се задълбочават много и тичат към касата.

Въпреки огромните табели, че в търговските обекти се влиза само със зелен сертификат, все пак имаше хора, които решиха да се пробват да минат метър. „Аз сложих еднодозова ваксина вчера, не може ли...“. Любезна консултантка обаче цитира заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров, че сертификат за ваксинация с „Янсен“ е валиден едва след 14-ия ден. Току-що ваксинираната жена отстъпи, без да се стига до препирни. 

В конкурентната верига за детски играчки и стоки „Комсед“ кампанията „Хепи уикенд“ с 30% отстъпка от цените също върви вяло. Кампанията е 3-дневна - днес и двата дни на уикенда. В един от моловете, в иначе час пик за пазаруване, в огромния магазин имаше десетина майки. Едната грабнала под мишница симпатичното семейство на прасенцето Пепа Пиг и ултраскъпа кола от друго детско филмче - "Пес Патрул". "По етикет наистина е „ултраскъпа“, а след отстъпката на каса ще стане просто „скъпа“, усмихва се жената. "Но, няма как, това са написали децата ми в писмото до дядо Коледа".

Снимки от Валентина Биларева

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

ФАЛИТ

ФАЛИТ

13.11.2021 | 19:55

За робовладелците със зелени чорапи!

Отговори
3 0
Селянин

Селянин

13.11.2021 | 08:19

Ето че дори зеления сертификат може да твори добро

Отговори
7 4
Лошо

Лошо

13.11.2021 | 08:02

Средираха народа до безкрайност,Това е проблема и който има някакви пари си ги пази за Черни дни?!

Отговори
5 0
Така ще е за в бъдеще, свиквайте с

Така ще е за в бъдеще, свиквайте с

12.11.2021 | 20:39

Новото Нормално.

Отговори
11 7
Хипопотам 120 кила нето

Хипопотам 120 кила нето

12.11.2021 | 20:18

Съсипаха я тая държава, ще търся още помощи от нея, докато я затрием завинаги.

Отговори
13 5
Бойкот на зелените сертификати

Бойкот на зелените сертификати

12.11.2021 | 18:56

Да бойкотираме по всеки възможен начин този безумен фашистки документ, който разделя хората по медицински признак. Значи няма значение какво знаеш и можеш, щом не си маркиран като говедо с "препарат срещу Ковид-19 " , значи си нищо! СРАМ И ПОЗОР! И другата наглост - да доказвам на продавачите, че имам право да си похарча парите в магазина им или да направя оборот на дадено заведение! Е, айде няма нужда, е без това ще преживеем. Управляващите съвсем са се изчаткали и действията им стават шизоидни. Докато се примиряваме с тези разрешителни ще живеем като овце.

Отговори
54 9
Тина

Тина

12.11.2021 | 23:15

Вие нор@мални ли сте? Това, че нямате достъп до китайски боклуци не е трагедия. Трагедията е в интензивните отделения. Ей, хора и опомнете се! Вирусът съвсем не е шега.

Отговори
5 15
Jjj

Jjj

13.11.2021 | 00:34

Да.Трагедия е че здравеопазването е трагично.От години болните нямат хубава храна,Кой болен ще оздравее ако не се храни?Вие лежали ли сте в болница? Преди 5 години обикалях болниците на Варна за да ме приемат за едно изследване 3 дена без да има пандемия.Само за упойката дадох 150 лв..Затова е голямата смъртност.А вирусите ги е имало винаги и сега повече се разпростират заради свободното движение на хората ат различни краища на света.

Отговори
15 1
Мъ ония ми искат парите Не сиртификато

Мъ ония ми искат парите Не сиртификато

12.11.2021 | 18:09

Я в миналалия ПЕТЪК си пазарих в Париж после в Михлюз също във Франсе У събота у Карлсруе Дойч Щутгард Дойч Мюмюнхен После положих цветя пред дома на майн Фюрер с молба да скочи и да си довърши започнатото дело за изтребване на чифутската пасмина Лекичко и мъничко напазарих и във Виената и файру у дома Та тия да го духат

Отговори
26 7
Ицо

Ицо

12.11.2021 | 17:57

Той Черния петък не е днес. Днес е просто петък.

Отговори
24 3
...

...

12.11.2021 | 17:53

Да се ваксинират и ще могат да ходят навсякъде. Мен никъде не ме спират.

Отговори
17 60
ХАК ДА МУ Е НА СОБСТВЕНИКА

ХАК ДА МУ Е НА СОБСТВЕНИКА

12.11.2021 | 18:44

Защото много знае. С неговите хитлеристки изказвания и след пандемията няма да има оборот.

Отговори
33 5
Бойкот на зелените сертификати

Бойкот на зелените сертификати

12.11.2021 | 19:00

Утре и теб ще те спират под поредния "благовиден" предлог. Я че пушиш, я че ядеш много...

Отговори
35 8
Не е до сертификат

Не е до сертификат

12.11.2021 | 17:53

Не е до сертификата сития на гладния не вярва.Народа обедня до безобразие няма как да си плати битовите сметки камо ли за скъпи играчки.Поправете статията на беднотията спря хората от покупки.

Отговори
46 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?