2374

"Зелена революция": Как родни фирми станаха независими от цената на тока

Големите компании в сектор мебелно производство успяха да станат в някаква степен независими от цената на борсовия ток. По данни Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) фирмите от бранша се ориентират към подобен тип проекти, за да покрият собствените си нужди от електроенергия, а също и да отговорят на изискванията за преминаване към кръгова икономика и намаляване на въглеродния отпечатък.

Повечето големи компании в сектора, които са финансово стабилни и имат устойчив бизнес, се стремят да намалят своите оперативни разходи, а също и да бъдат бъдат по-конкурентоспособни. Компании от ранга на ТЕД БЕД са пионери в зелената политика. Фирмата прави мащабна инвестиция във фотоволтаична система с размер 2,6 MWh. Така само за 7 месеца спестява над 1300 тона CO2, а за 2023-а се очакват 6000 тона. Сред големите компании в индустрията, активно работещи по зелени проекти, са и „Мебел Стил“-Търговище, които имат изградени 3 фотоволтаични централи за производство на еленергия за собствени нужди с обща мощност 360 kWh. Инвестицията им възлиза на 486 000 лева, пълна възвръщаемост очакват към шестата година. През 2022 г. компанията изцяло подменя осветлението и в трите завода на стойност 227 000 лева, а това води до икономия на еленергия с над 20 на сто. Отделно от това сменят изцяло аспирационната система в един от отделите, купуват нов компресор, който също оптимизира разходите, а инвестицията е в размер на 100 000 лв.  

Към алтернативни източници на гориво се е ориентирала и друга голяма компания от сектор дървообработване - "Кастамону България", с. Горно Сахране. Като гориво в сушилните и котелите използват отпадъка от производството - дървесни кори и прах. По този начин компанията редуцира употребата на природен газ и намалява въглеродните емисии. За последните 5 години в производството използват общо количество дървесни кори и прах, които са спестили употребата на 43 214 659 m3 природен газ, при изгарянето на който биха се отделили 80 750 тона въглеродни емисии.

Към изграждане на фотоволтаични системи са готови да преминат не само големите компании, но и доста от средните и малките. „Като инвестираме във фотоволтаични централи, можем да диверсифицираме риска при доставката на различните видове енергоносители и ставаме по-независими. Сметките за ток през 2022 г. бяха изключително високи и съвсем логично е бизнесът да търси алтернативи“, твърди Слави Славов, собственик на „Ергодизайн“. Миналата година той инвестира във фотоволтаична централа с мощност 275 kW на стойност 306 000 лв. През летните месеци системата му осигурява 80% от потреблението на енергията, като има възможност и за продажба.

„Допреди 2 години цената на електроенергията беше между 5 и 10 пъти по-евтина и тогава за повечето предприятия въпросът не стоеше на дневен ред. Сега с тези високи цени на горивата смятам, че подобни инвестиции, които не са никак малки, разбира се, са обосновани и имат бизнес логика“, заявява Иван Милев, член на УС на БКДМП и собственик на „ИВ ЕЛ“ и „К2“. Той инсталирана фотоволтаична централа с мощност 400 kW за нуждите на своя бизнес през април 2022 г. Инвестицията, която прави, е близо 450 000 лв. В летните месеци успява да покрие 60% от нуждите на бизнеса си.

Галин Господинов от Контролен съвет на УС на БКДМП и един от собствениците на „Тръбна мебел“, ,„Джи Ес Малмгрен интериърс“ и „Господинови строймаркет“ отчита, че  неговите компании са инсталирали в края на миналото лято четири фотоволтаични системи с обща мощност от 540 kW /за три фирми/, като инвестицията е в размер на 580 000 лв. без ДДС. При производството централите при слънчеви дни покриват 67% от енергийните нужди.

Според голяма част от представителите на бранша предприятията срещат проблем с твърде бавните срокове и процедури от страна на държавните институции и регионални инспекции, свързани с пускането на фотоволтаичните централи и особено ако това е свързано с продаване на енергия обратно в мрежата. Загубите, които търпят фирмите, решили да инвестират в зелена енергия, са огромни и идват точно от тези забавяния.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Ssss

Ssss

24.01.2023 | 10:57

Вяра, виждала ли си какво отделя печка на дърва (кори и дървесен прах) и какво например газов котлон? При едното всичко ти става в сажди, а при второто ти се изпотяват прозорците. Тези дървесни кори при горенето да не би да отделят кислород! Енергоемкостта на природния газ е в пъти по-висока от това на дървата и вероятно на порядък от дървесните кори и прах. Така че отделените въглеродни емисии са били в пъти по-големи отколкото ако бяха на газ. Единствено че корите са им без пари ,но доколкото знам те винаги са ги използвали за горене защото това е най-евтиното утилизиране на отпадъка. Така че що за новина е написаното?!

Отговори
1 0
Енергийни Монополисти

Енергийни Монополисти

23.01.2023 | 13:11

За на не е изгодно да слагате фотоволтаични панели

Отговори
0 0
Ами това е устойчиво развитие.

Ами това е устойчиво развитие.

23.01.2023 | 12:59

Напоследък се тръби че зелената сделка била боклук, прави се политика от това. Но виж частника той е разбрал за разлика от политиците че екологията сущо така изначава пари, а не някакви си празни приказки от Грета Т. Така фирмите хем не плащат високите аметки за тока, пък даже може и да са на печалба ако продават. А това също така намалява вредните емисии които за опасни не само за озона амо о за човека ( сажди, диоксини и пр. )

Отговори
1 2
Ssss

Ssss

24.01.2023 | 10:45

Зелената сделка не се твърди ами си е б.о.к.л.у.к! Както и предната опера с озоновата дупка! Цялата история с вдигането цените на нормалните енергоносители е за да може да се пробута скъпата енергия на ВЕИ на което ставаме свидетели в статията. И това пробутване започна много преди войната в Украйна която в момента обявяват като причина. Например години преди нея беше прието банките да не отпускат кредити за нови конвенционални мощности което означава намалено производство и от там вдигане на цената. Проблема с озоновата дупка изчезна (вече нищо не пише за нея) когато от 25 производители на фреон останаха 4. Точно само тези които разполагаха с технология за производство на новите "безопасни за озона" фреони. Крайната цел на тези упражнения е да острижем още населението. А и тези фотоволтаици са на път да изядат плодородната почва за земеделие. Щом фотоволтаика дава повече печалба от декар домати. То като че ли останаха вече български плодове и зеленчуци! Цивилизация на и..д..и..о..т..и!

Отговори
2 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?