49
Следвайте ни

Зелена инвестиция: Отварят фабрика за ядливи чаши в Пловдив

viber icon

Нова иновативна фабрика отваря в индустриална зона „Тракия“ – за ядливи чашки за кафе. Пловдивската компания Cupffee с едноименните си биоразградими съдове за топли и студени напитки отдавна е позната по света, чашите се предлагат в над 30 държави. Стигна дори до шейховете в Обединените арабски емирства, тъй като през 2019 година официалният превозвач на ОАЕ обяви,  че на борда на самолетите си ще сервира топлите напитки в биоразградимите пловдивски чаши.

Вафлените чаши и досега се произвеждаха в града, но не в индустриални количества. Те се правят от зърнени култури, които се изпичат по специална технология. Чашката запазва хрупкавостта си поне 40 минути, като е гарантирано, че течността /топла или студена/ не деформира по никакъв начин съдинката. Не променя и вкуса на кафето.

Иновативният проект се ражда в главите на трима млади хора още през 2010 година. Създават компанията през 2014 година и с малки стъпки едва 4 години по-късно стартира индустриалното производство. 2019 г. е ключова, защото благодарение на "бизнес-ангели" дружеството успява да увеличи капацитета си. "Бизнес-ангелите" са частни инвеститори, хора с опит и средства, които инвестират в непублични и най-вече стартиращи предприятия. 

На официалното отриване на фабриката ще присъстват министърът на икономиката Даниела Везиева, зам.-кмет по “Oбразование и бизнес развитие” Стефан Стоянов, кметът на район „Тракия” Костадин Димитров, посланици, чуждестранни гости и инвеститори и бизнес партньори.

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

тошо

тошо

24.09.2021 | 13:56

тези неща ги имаше при бай Тошо, по време на соца ! пак открихме топлата вода ! :) :)

Отговори
5 2
Двама са малко, трима са много

Двама са малко, трима са много

24.09.2021 | 13:46

Доколкото е известно двамата по низши иноватори измамиха по големия иноватор Младен

Отговори
3 1
22 сантима

22 сантима

25.09.2021 | 02:51

на младенчо който и да е той да му завлазат 22 сантима отзаде хахахаахах

Отговори
1 1
Младенчо

Младенчо

02.10.2021 | 14:43

Пичове,имам бизнес план. Вие давайте идеите и парите,аз ще съм съдружник с 51%.

Отговори
0 0
егати

егати

24.09.2021 | 13:42

иновацията-ядливи чаши и вафлени кофички за сладолед имаше и то изцяло по времето на Тодор Живков.Много късно са се сетили.

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?