71

Заводи ухажват съкратените работници от "Либхер"

Съкратените работници от „Либхер“ имат голям шанс да изкарат на борсата по труда съвсем кратко време. Мениджмънтът на Тракия икономическа зона /ТИЗ/ ще съдейства на хората възможно най-бързо да си намерят ново работно място, още повече, че други работодатели в зоната изпитват хроничен глад за кадри.

Както „Марица“ вече писа, в завода за хладилници „Либхер Хаусгерете Марица“ текат съкращения на персонала. От началото на годината са освободени 58 души. А причината е, че са намалели поръчките от компанията-майка в Германия. Свитият европейски пазар веднага се е отразил и на българското подразделение на „Либхер“.

„На всеки съкратен работник или служител се предлага да остави автобиографията си, която ние от своя страна да разпратим по вътрешен ред до другите компании в ТИЗ“, разказа Катя Стайкова, директор „Клъстер Тракия икономическа зона“.  Инициативата е нейна и стартирала след масовите съкращения в Sanmina Corp /Осрам/ миналата година. Тогава американската компания, базирана в с.Труд, обяви несъстоятелност.

Очакванията са, че част от останалите без работа веднага ще подадат кандидатури пред други работодатели в ТИЗ, за да не се налага да живеят на обезщетения. Друга част пък вероятно ще използват времето за преквалификация и преориентиране към нова работа, коментира Катя Стайкова.

Междувременно, синдикатите и бизнеса биха тревога, че заради забавянето на европейската икономика, много от нашите експортно ориентирани производствени предприятия ще пострадат по веригата именно заради намалелите поръчки. Те предлагат да се възобнови мярката 60:40, която действаше по време на коронавируса, за да се запазят работните места.

=Аналогично =

В края на миналата година пловдивският производител на велосипеди "Макском" също съкратиха немалко работници. Официалната причина бе световната рецесия, предизвикана от Ковид-19, която засегна в голям мащаб и немската икономика. Това рефлектира върху тамошния пазар,  който е основен за „Макском“, и поръчките намаляха с 30%. Това наложи и освобождването на персонал, обясниха тогава от компанията. 

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?