4232

Заводът на АББ край Раковски върви към производство с нулеви емисии

Фабриката за електрически компоненти на "АББ България" в Раковски,  се стреми към производство с нулеви емисии чрез намаляване на въглеродния двуокис с 1250 тона. За целта се прилагат редица мерки за енергийна оптимизация, като 100 процента измерване и контролиране на енергията, система за управление на сградата, инсталиране на термопомпи, подобрения на LED осветлението и инсталиране на точки за зареждане на електрически превозни средства.

Заводът намали потреблението на енергия от операциите си с 22 процента, но също така увеличи приходите от производство, което подобри значително енергийната интензивност с 43 процента в сравнение с 2019 г., съобщиха от компанията.  Заводът с площ от 39 000 квадратни метра се състои от две производствени сгради и произвежда продукти с ниско и средно напрежение за центрове за данни, промишлени и производствени предприятия, критична инфраструктура и сгради. 

Първата значителна стъпка беше модернизиране на цялото конвенционално осветление в двете производствени халета с енергоспестяващи LED осветителни тела, както и система за интелигентно управление на осветлението.

За да се намали потреблението на енергия от отопление, вентилация и климатизация и до 80 процента от емисиите на въглероден двуокис от използването на газ, миналата година във фабриката бяха инсталирани термопомпи заедно с централизирано управление и наблюдение за отопление и охлаждане, както и система за разпределение на течности.

За да изпълни ангажимента на АББ за електрификация на автопарка до 2030 г., клон Раковски започна преустройството на своя автопарк към електрически превозни средства. В клон Раковски бяха инсталирани 17 AC и DC EV зарядни точки, поддържащи EV зареждане за по-широката общност и за преминаващ трафик.

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?