Следвайте ни

Завличат закъсали длъжници по нова схема за измама

Фалшиви кредитни посредници пускат обяви в OLX и Bazar.bg

viber icon

Сигнал за поредна измама на гърба на закъсалите пловдивчани получи репортер на „Марица“. Мишена на новата схема са вече текущи длъжници или физически лица, които са изпаднали в тежко финансово положение. Подобни потребители на кредитни услуги често попадат в спиралата на така нареченото постоянно рефинансиране. За да погасят старите и просрочени земи, хората теглят нови, при още по-неизгодни условия и високи лихви, като и така се превръщат в неизрядни платци. 

Схемата е проста, но се оказва много ефективна - с реклами в сайтовете за безплатни обяви или в големи групи в социалните мрежи се пускат съобщения за

съдействие при отпускане на кредит за хора с лоша история в Централния кредитен регистър

или такива с текущи просрочени заеми. Фалшивите предложения на мнимите посредници гласят, че предлагат решение за всеки - от бързи кредити, през заеми от физически лица, та дори съдействие при банков заем.

Васил Кирков е един от хората, подлъгали се да потърсят контакт с измамниците. Мъжът разказва, че заради некоректен съдружник преди 7-8 години се е оказал със заем към банката за над 60 хил. лева, които след няколко десетки просрочия и запори продължава да изплаща и към момента. По думите на мъжа, почти целият му доход отива именно за изчистването на старото задължение. „От заплатата ми оставят едва 450 лева за сметки и храна, така че ако ми изникне непредвиден разход - нямам избор, трябва да търся частни кредитори или фирми за бързи кредити“, обяснява Кирков.

Според потърпевшия банките у нас буквално принуждават огромна част от българите да търсят кредитни институции. „Ако в ЦКР имаш дори една просрочена вноска по някое задължение в последните 5 години -

забрави да получиш кредит, дори и да превеждаш заплата като гаранция,

че и поръчител да заведеш. Моята банка няколко пъти ми отказа рефинансиране, когато трябваше да си купя автомобил, и затова ми се наложи да взема пари от фирма за бързи кредити.“

През 2016 година Иван Кирков тегли първия си заем от небанкова институция и оттогава е в спиралата на бързите кредити. На обявата на финансова къща „Престиж“ (едно от имената, с които измамниците се представят) попада в края на декември. Решава, че ще позвъни на оставените номера и ще иска заем от 10 хил. лева. По думите на Кирков, в началото всичко изглежда наред. „Първо говорих с една жена, която се представи като Виолета и каза, че е технически сътрудник. Обясни ми, че на мейл ще ми прати няколко бланки, в които да попълня информация, и след като ги върна, някои от консултантите ще се свърже с мен, за да обсъдим ситуацията ми и как могат да съдействат“.

Два дни по-късно мъж, представящ се за Крум Манчев, се свързва с потърпевшия, заявявайки, че е лицензиран финансов посредник. Той обяснява на Кирков, че заради лошата му кредитна история, както и заради това, че към момента има банков заем, както и друг кредит към финансова институция, най-добрият вариант е

заем от частно лице или рефинанс през друга фирма за бързи кредити,

където се получава по-лесно одобрение. Длъжникът избира компанията, надявайки се на по-голяма сигурност. След още два разговора с представящия се за финансов посредник, Кирков научава, че е одобрен, но с условие - или да представи двама поръчители с чисто досие в ЦКР, или да заплати застраховка в размер на 8,75% от сумата по кредита, или 875 лева.

„В този момент нямах никакви съмнения в легитимността на фирмата. И преди съм попадал на измамници в този сектор, но повечето бързат да ти вземат 50-100 лева още първия час след като ги потърсиш, и толкова. Докато тези отделиха малко повече от седмица и очевидно целта не беше да измъкнат дребни суми“, разказва Кирков. Така на 16 декември мъжът превежда сумата от 875 лева, която измамниците му искат. Два дни по-късно мъжът започва да звъни на посредниците, за да разбере дали парите са пристигнали, но опитите му вече удрят на камък. Минава още седмица, когато са закрити и двата номера, от които измамниците звънят на потърпевшия. 

В популярна Фейсбук група за финансови съвети и кредити в началото на януари  мъжът открива историята на жена от пловдивското село Златитрап, която разказва как в подобна схема е изгубила над 600 лева и която също описва измамниците като „находчиви, образовани и търпеливи“. В коментарите още няколко ужилени споделят, че и те са изгубили суми между 150 и 1100 лева в подобни обещания за несъществуващи кредити и заеми. 

Проверка на „Марица“ установи, че мрежата е залята от подобни обяви. В сайтове като OLX и Bazar.bg само към момента има над 100 подобни обяви, като голяма част от тях обаче подозрително си приличат. Според финансовия експерт в банкирането на дребно Димитър Карадимов

почти 100% от тези обяви са измама, която цели да се възползва от закъсалите хора.

Специалистът е категоричен, че няма вариант, при който финансови посредници или консултанти да рекламират дейността си в подобни сайтове. „Нито един специалист няма да ви препоръча бърз кредит или още повече ​- заем от частно лице, нито ще ви иска пари предварително“, категоричен е Карадимов.

С помощта на Васил Кирков и други от пострадалите, пожелали да останат анонимни, нашият екип успява да стигне до един от измамниците в схемата. По информация на „Марица“ това е 43-годишният Асен Т., родом от Димитровград, който през годините е бил уличаван в най-различни измами - от мними дарения за храмове и болни деца до измами с туристически услуги. Потърпевшите са категорични, че в момента с измамника действа поне още една жена.

Ужилените вече подготвят общ сигнал до властите. Според тях често полицията не обръща внимание на подобни измами, защото рядко индивидуалните загуби надвишават 100-150 лева, но в случая имаме злоупотреба за поне 10-15 хиляди лева и близо 20 засегнати. Длъжниците са категорични, че измамите в мрежата, които са насочени към най-закъсалите, ще продължат, защото често именно тези хора нямат избор, ако са изправени пред финансови проблеми, а законът рядко прави достатъчно, че да ги защити.  

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай