Следвайте ни

1065 съкратени заради COVID-19 тръгнаха отново на работа

viber icon

 

Пандемията от COVID-19 удари тежко бизнеса и наложи най-бързото преразпределение на работна сила от Втората световна война насам. Търговците и ресторантите минаха онлайн, но сервитьорите и барманите не успяха да се спасят и паднаха първа жертва на извънредните мерки. Безработните в област Пловдив станаха близо 10 000 при 4600 месечно преди кризата. С други думи увеличиха се двойно.

-----------------

Но с постепенното отблокиране на икономиката започна и положителната тенденция. Само за 2 месеца в област Пловдив 1065 съкратени заради коронавируса започнаха да се трудят отново. Подобна е ситуацията и в съседната област Пазарджик, като там те са с 72-ма повече, отколкото в града под тепетата. Това съобщиха от Агенцията по заетостта за „Марица“.

Всеки втори, който отново заработва заплата, вместо да разчита на помощ от държавата, е барман или сервитьор

Веднага след тях се нареждат готвачите. При камериерките обаче положението не е чак толкова розово - едва 2% от съкратените в областта вече не са на трудовата борса. Вероятно това се дължи на факта, че хотелите заработиха по-късно от ресторантите и кафетата.

Освен това хората все още имат страх да отсядат в тях. Тенденцията се забелязва както на регионално ниво, така и на национално. Затова и частично се провалила почивката на 27-годишния Марин Иванов. Били планирали да отидат с приятели на язовир. Паниката обаче надделяла и познатите му се отказали. „Накрая дойдохме само с приятелката ми. Още като влязохме в стаята, миришеше на дезинфектанти. 

Персоналът поддържа добра хигиена, а и не може цял живот да живеем изолирани,

казва Иванов. По думите му за вила на брега до преди година трябвало да се запази място поне месец по-рано. Тази не било така, а сред бунгалата на първа линия имало свободни.

Освен по-малкото камериерки, който са се върнали на работа, в областта е нисък и процентът на новоназначените фризьори и козметици - 2%. Фризьорката Донка споделя, че вече хората по-рядко ходели за прическа и боядисване. Обяснява си го не само със страха, но и с това, че по време на извънредното положение дамите са свикнали сами да се боядисват и да си обират връхчетата. През салона й минавали не повече от 3-4 души на седмица. Затова вдигнала цената с 2 лв. и сега вместо по 10 взима по 12 лв. за дамска подстрижка. По 6 аниматори, 3 екскурзоводи, 3 инструктори, 2 домакини и 5 организатори дейности също вече не попадат в графа безработни.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?