Следвайте ни

Заведенията в Пловдив се шашнаха как да пъдят клиенти в 23 часа ОБЗОР

viber icon

Ресторантьорите в Пловдив пак поемат на протестен марш. Сборният пункт е пл. "Съединение", датата - 3 септември, часът - 15.

После шествието ще мине по главната улица и ще финишира под прозорците на общината. Според организаторите -  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ), се очакват около 500 души. До блокиране на улици обаче няма да се стигне. Протестът ще бъде подкрепен и от други браншове, засегнати от COVID мерките. 

„Живи умрели“ - така определят ситуацията ресторантьорите в Пловдив след новата порция противоепидемични мерки от здравния министър Стойчо Кацаров. От 7 септември, вторник, работното им време и капацитетът ще бъдат ограничени, но за компенсация или финансова помощ до сега и дума не е станало.

Това е отдавнашна практика на държавата към нашия бранш. Първо ни затварят или ограничават, а едва по-късно обявяват някакви мерки за подкрепа, още по-късно се отварят за кандидатстване и след месеци евентуално идват някакви пари, обобщава представителят на Сдружението на заведенията в България в Пловдив Кръстина Миткова. Тя държи сладоледената къща Memo Sweet House на Главната.

В момента няма нито една активна мярка, която от другата седмица да ползваме, посочва и Юлиан Алексиев, собственик на ресторант „Ноте ди Вино“. За първи път обаче се случва да ограничат ползването на летните градини към заведенията до 22 часа, дебело подчертава той. А това означава спад в оборота от 50%, понеже времето навън е приятно, а има и градини, които се отопляват. Направо не мога да си представя колегите по морските курорти какво ще кажат на многобройните си клиенти по масите в 21.50 часа, възмущава се Алексиев. В късния следобед министър Кацаров най-накрая пусна официалната заповед, която беше с поправка - вместо до 22 часа, заведенията могат да работят до 23 часа.

Ограниченото работно време, специално на заведенията, влече след себе си много други сектори. По веригата пострадали ще бъдат доставчици на хранителни продукти, алкохол и безалкохолни напитки, таксиметров транспорт, охранители и т.н. Да не забравяме и  ордите от нови безработни сервитьори и бармани заради намалената клиентела, вещае браншът.

Малкият бизнес вече има една отворена финансова дупка заради скъпия ток от последните месеци. "При мен разликата между два поредни летни месеца е точно 2000 лева отгоре при едно и също потребление -  посочва Кръстина Миткова. - И ако за това няма конкретно лице, с което да преговарям, за другите разходи би трябвало да има", гневи се ресторантьорката. Наемът й на Главната е 9000 лева, който е бил намален съвсем за кратко - за 3 месеца. "Затънала съм в кредити", признава тя.

 

Браншът иска оставки

Трите браншови организации - БХРА, БАЗ и СЗБ, са много по-остри в изказванията и решенията си. Те директно искат оставката  на всички, замесени в провала на борбата с COVID-19.  Аргументите на собствениците на заведения са, че самият здравен министър Стойчо Кацаров е признал провала на ваксинационната кампания. А именно заради този провал сега се налага избирателно да се посичат определени сектори от българската икономика.  „Нашият сектор отново се превръща в изкупителна жертва на властовата несъстоятелност в държавата. И докато преди две години вирусът все още беше непознат и светът тепърва се запознаваше с него, сега това не е така. Тогава оправданията бяха, че трябва да се подготви здравната система, но очевадно тя все още не е подготвена, защото слушаме отново старата песен, но на нов глас”, пишат трите организации.

 

Дупка в закона

Заради това, че в следващите месеци няма да има действащ парламент, а вече започнаха ограничения заради пандемията, Българската стопанска камара (БСК) предлага промени в Закона за извънредното положение. С писмо до председателя на бюджетната комисия и копие до министрите на финансите и икономиката се предлага редакционни поправки.

Според тях се предвижда помощ не само за затворени заради пандемията бизнеси, но и за такива, чиято работа е ограничена. Както ще стане от 7 септември за ресторанти, кафенета, фитнеси и центрове за обучение.

Освен това се предлага компенсацията с процент от оборота в сравнение с този за същия месец на 2019 г. да е не само в резултат на заповед на здравния министър, но и на друг компетентен орган, като например кметовете на общини. Сега местните власти оправдават липсата на регионални мерки тъкмо с аргумента, че това няма да доведе до помощ за засегнатите, аргументират се от БСК.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (19)

Медийката

Медийката

03.09.2021 | 10:27

Добре е да си подържате троловете и да нагласяте рейтинга , но забравяте че над 90% от българите не искат да се ваксинират което говорите доста ясно за мнението и нагласата на хората :)

Отговори
2 3
Юлия Р.

Юлия Р.

03.09.2021 | 08:22

Пропуснах нещо. Като обвиняват правителството за провалената ваксинационна политика техния персонал ваксиниран ли е на 100%? Щото в другите цивилизовани страни е така- 100% ваксиниран персонал и клиени с ваксинационен сертификат. Тук май не е така. Важното е да не намаляват работното време, да няма изисквания,относно посетителите, да не се намалят местата. Е, пълно щастие няма, господа.

Отговори
9 5
Трол

Трол

03.09.2021 | 09:44

В кои други държави е така ? Дай доказателства не само слухове ! В велика Германия не всички са ваксинирани и не всички носят маски ВИДЯХ с ОЧИТЕ СИ ...

Отговори
5 1
ако

ако

03.09.2021 | 12:48

считаш западните /талибанско- мохамедански/ страни за "цивилизовани" и където въпреки ваксинацията болниците са им пак пълни с болни, е направо смях.

Отговори
2 0
Юлия Р.

Юлия Р.

03.09.2021 | 08:18

В тая държава само кръчмари и хотелиери ли има? Да сте чули хора от театрите, музеите, художествените галерии да пищят? И те имат семейства, но явно в тая държава те не се чуват.

Отговори
13 2
Трол

Трол

03.09.2021 | 09:43

Да просто не се изброяват всички поименно , а се споменава най голямата група . То има и лекари които не искат да се ваксинират защо и ходят да протестират . Нещо друго да ти е неясно ?

Отговори
2 1
Къде е КУКУ

Къде е КУКУ

02.09.2021 | 21:06

Коментирай бре, ковид зомби.

Отговори
4 8
Граматиков

Граматиков

02.09.2021 | 20:19

При пазарна икономика, свързани са всички стопански отрасли. Ако се ограничат ресторантьорите, ще намалеят туристите, ще намалеят парите по магазини, услуги, данъци и т.н. Подкрепете ресторантьорите, не им завиждайте и не злобейте.

Отговори
13 23
Бизнесмени/кръчмари

Бизнесмени/кръчмари

02.09.2021 | 20:27

При пазарна икономика, трябва да си подготвен и да губиш като си бизнесмен, а не да плачеш по кръстовища

Отговори
22 12
"Бизнесмена"

"Бизнесмена"

02.09.2021 | 20:36

Да губиш заради решенията на държавата на която плащаш данъци ? Във "най-свободните" времена на демокрация ? Тия пиян ли си те питам честно ? След като държавата взима решение което те ощетява трябва да дойде да те пита колко струва и ако не може да плати сметката да ти се извини . От къде да ти е ясно след като или си трол или научен , че нямаш право на мнение ...

Отговори
8 21
не наядоха се

не наядоха се

02.09.2021 | 21:02

Ти за извънредна епидемична обстановка чувал ли си? Какво на разбираш? Някой трябва да поеме отговорността за всички хора в държавата и за спасяването на човешки животи. Явно няма да си ти. Добре, че в България няма тайфуни или други природни бедствия, които затварят заведенията, че сигурно кръчмарите пак щяха да протестират понеже губели клиенти.

Отговори
20 7
Ковид

Ковид

02.09.2021 | 22:11

Може да е го е измислила някоя държава, но със сигурност не е нашата.

Отговори
9 1
М ърльо

М ърльо

03.09.2021 | 06:16

Върви на м айната си ,кр етен! Стига са циврили! Който не може да оцелее,хлопва кепенците! Това е! Стига сме ги хранили,защото парите ,които им се дават са от нашия джоб!

Отговори
9 1
Юлия Р.

Юлия Р.

03.09.2021 | 09:12

Аз пък ще те потам: 1. Целият ти персонал има ли сключен трудов договор? 2. Плащаш ли си стриктно и редовно данъците? 3. Алкохолът ти лицензиран ли е? Има още и още, но това за сега стига.

Отговори
8 1
Под строй

Под строй

02.09.2021 | 20:15

На протест. В работното време платено от организаторите на протеста. Дали е доброволно?

Отговори
19 5
свобода

свобода

02.09.2021 | 20:46

Да си търся свободата трябва да ми се плаща ? Ясно ти харесва контрола и липсата на съзнание ? Правителства които само са ме лъгали и крали НЕ ИСКАМ ДА СПАСЯВАТ !

Отговори
8 9
до свобода

до свобода

03.09.2021 | 09:30

каква свобода бе олигофрен?! да убиваш и сееш зараза ли бе мърлйо

Отговори
1 3
Големи задължения

Големи задължения

02.09.2021 | 20:14

Има госпожата от заведението с чуждото име на главната..да си погаси тогава да коментира!

Отговори
8 8
На главната

На главната

03.09.2021 | 09:04

На главната има ли надпис на български? Кой го допуска това?

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?