49

Заведенията в Пловдив на червено, съкращават персонала

Оборотите поне с 15% надолу, доставчиците вдигат цените заради тока и горивата

Заведенията в Пловдив масово са на червено в първия месец на новата година. Въпреки преференциалната ДДС ставка и увеличението на цените, почти целият бранш в Пловдив бележи среден спад с над 15%. Това показа проверка на "Марица" сред собственици на ресторанти, кафенета и нощни клубове. Освен разходите за ток, които са скочили между 3 и 4 пъти в рамките на последната година, няколко локдауна също са ударили сериозно гилдията. Новата година също започнала кошмарно. „Почти всички доставчици вдигнаха цените първо заради тока, после и заради скока на горивата“, обясни Дарин Колев, който е управител на ресторант под тепетата. По думите му скокът там е още около 10-15 на сто спрямо началото на 2021 година.

Ресторантьорите пресмятат, че със сегашните цени на тока всички разходи в едно заведение са се увеличили от началото на пандемията с 250%. Подобна е ситуацията в ресторанта със 70 места на Колев. Само сметките към доставчици и разходите за ток и отопление ще „глътнат“ близо 60% от оборота за януари, пресмята управителят. Според него, в подобна ситуация са повечето му колеги в момента. Заплатите, осигуровките и дължимите данъци пък ще пратят целия бранш на червено в първия месец от годината.  

Още по-сериозна е ситуацията при нощните клубове, които през последните 2 години изкараха близо 10 месеца практически затворени. Най-оборотните барове и дискотеки в Пловдив инкасират средно 35% спад на оборота на годишна база, като от сектора припомнят, че намалената ДДС не важи за повечето от тях, защото нямат меню с храна, което на практика ги е оставило без директна помощ, за разлика от колегите им в ресторантите.

Бърз преглед на оборотите от началото на пандемията потвърждава, че почти всички заведения в Пловдив са изкарали по-малко, сравнено с 2019 година - последната, в която работиха без ограничения. Изключение в Пловдив са само няколко ресторанта, голямата част от които са в артквартала "Капана" и около центъра на града, където дори има ръст спрямо преди пандемията. Най-сериозно пък е ударен браншът в "Тракия", където средният спад на оборотите на култовите кръчми в района е близо 25 на  сто.

Друга тенденция е рязкото свиване на персонала - средно с 15%. Заедно с това са намалели и разходите в годишните отчети за осигуровки, което значи, че масово секторът не изпълнява едно от условията, което беше поставено за преференциалната ДДС ставка - изсветляване на доходите.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?