Следвайте ни

Заведенията искат главата на здравния министър, протест и в Пловдив

viber icon

„Оставки на всички, замесени в провала на борбата с COVID-19“ – това е гневната реакция на туристическия бранш след като днес сутринта бяха обявени новите противоепидемични мерки. Позицията е подписана от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ). От днес тръгват пак протестите им във Велико Търново, а за утре е планирано шествие в Пловдив. 

Аргументите на собствениците на заведения са, че самият здравен министър Стойчо Кацаров е признал провала на ваксинационната кампания. А именно заради това избирателно са посечени определени сектори от българската икономика. 

„Нашият сектор отново се превръща в изкупителна жертва на властовата несъстоятелност в държавата. И докато преди две години вирусът все още беше непознат и светът тепърва се запознаваше с него, сега това не е така. Тогава оправданията бяха, че трябва да се подготви здравната система, но очевадно тя все още не е подготвена, защото слушаме отново старата песен, но на нов глас”, пишат трите организации. 

Браншът, за който от 7 септември ще бъдат приложени ограничения в работното време и капацитета на работа, е притеснен, че подкрепа за бизнеса не е обявена.“Няма и разработени мерки за такава и дори да се намерят пари, ще са нужни месеци преди да бъде направена системата за тяхното разпределение“, опасяват се те. А с новата заповед нощните заведения остават на практика затворени. 

„На няколко пъти предлагахме да се създаде светофарна система за подкрепа на бизнеса, като здравните и икономическите мерки да вървят ръка за ръка. Продължава по темата да има нулева чуваемост. Ние сме единствената европейска държава, която си позволява през 2021 г. да остави хората на улицата без никаква подкрепа“, убедени са от БХРА, БАЗ и СЗБ.

СНИМКА от Наташа Манева

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Защо?

Защо?

02.09.2021 | 20:42

Защо трябва да се ваксинирам ? Хората които искат да са спасени се ваксинират и се спасяват , тези които не искат не се и си продължават живота . ЗАЩО трябва да се ограничава свободата на хората ?

Отговори
2 2
Ричи

Ричи

02.09.2021 | 17:22

Има ли ваксина ??

Отговори
0 3
Соросоиди

Соросоиди

02.09.2021 | 17:20

реват за "провала на ваксинационната кампания". Държавата да им ваксинира персонала насила, така ли ще си спасят отрасъла? А страните с "успешна кампания" защо са отново затворени? Продажници.

Отговори
6 2
алчни боклууци

алчни боклууци

02.09.2021 | 14:40

вие само пари искате не ви пука за здравето на хората алчни бооклуци

Отговори
17 5
Стига рев

Стига рев

02.09.2021 | 14:22

А те каква ваксинационно кампания проведоха. Колко служители стимулираха да се ваксинират?

Отговори
13 6
...

...

02.09.2021 | 14:18

Заведенията реват, защото не могат да получат компенсации, защото са крили обороти ... и сега *ръц

Отговори
21 3
Фалит

Фалит

02.09.2021 | 13:59

Ей,аман от вас! Само вие сте ощетени,а като работихте по празниците, без да имате право,що не ревяхте м исири? Гледахме как се изнизват празнуващи,как се криехте от камерите... На практика незаконно работихте през цялото време и помощ получавахте. Сега ще работите както е наредено. Който го хванат,че работи извън мерките,веднага затваряне, ама завинаги. Вие сте у роди!

Отговори
25 3
до 10 часа

до 10 часа

02.09.2021 | 13:45

Ами дискотеките, нощни клубове???

Отговори
18 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?