Следвайте ни

Затворените молове удариха продажбите на дребно през декември

Спад от 12% в оборотите на годишна база в сектора, отчита от НСИ

viber icon

Затворените магазини в търговските центрове силно са ограничили търговията на дребно през последния месец на миналата година. Мярката, която беше част от последната порция рестрикции, е довела до силен спад в продажбите на дребно през декември, макар и тогава търговията традиционно да бележи бум в този сегмент заради пазаруването около Коледните празници.

През декември 2020 година оборотите на търговците регистрират и годишен, и месечен спад. Според данните на Националният статистически институт (НСИ), спадът на оборотите в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети,“ по съпоставими цени е с 1,7% намаление спрямо предходния месец и с цели 12% надолу, сравнено със същия месец на предходната 2019 година. 

На годишна база през декември се наблюдава спад на оборота при всички големи групи: търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 27%), търговия с нехранителни стоки, без търговия с автомобилни горива и смазочни материали (с 10,7%) и търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (със 7,5%).

Значителен спад на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) е регистриран при продажбите на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 60,2%, както и при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 15,1%.

При търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет е отчетен ръст - с 40,1%. На месечна база се наблюдава спад на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали със средно 10,4%.

При продажбите на дребно на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетено увеличение (с 2,5%). По-съществен спад на оборотите при продажбите на нехранителни стоки е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 46,7%, тази с фармацевтични и медицински стоки - със 17,7%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 10,8%.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай