Следвайте ни

Затварят ресторанти в Пловдив в знак на протест

viber icon

Пловдивските ресторантьори стягат  протест. Първата стъпка е символична - да се поставят надписи „Протест” на заведенията. Втората обаче е кардинална – бизнесът ще затваря местата за хранене за по един ден.  Ако и това не даде резултат, ще има многолюдно недоволство пред община Пловдив.

Това съобщиха от регионалната структура  на Българската асоциация на хотелиери и ресторантьори /БХРА/.  Те са убедени, че ще бъдат подкрепени от целия персонал на ресторанти, кафенета, сладкарници и барове.

Изминалата 2019 година беше безпрецедентно слаба за туризма в Пловдив, напук на титлата Европейска столица на културата. А браншът е подложен на небивал административен тормоз, коментира председателят на БХРА Пловдив Еню Енев. Добавете към това и ниската покупателна способност на българина и фактът, че целият дребен и среден бизнес е в колапс в зимните месеци, допълва той.

Ресторантьорите от години се борят да се намали ДДС-то за техния бизнес. Аргументите им са , че в повечето европейски държави ставката върху хранителните продукти е по-ниска, отколкото в България. В Румъния ДДС-то е 5 %, в Гърция е 12 %.   Не ни разбирайте погрешно, ние не сме против държавата да си събира данъците, категоричен е Енев. Но държим всички да сме поставени при равни условия, посочва той като визира нелоялната конкуренция в сивия сектор и тези, които не са регистрирани по ДДС. Нерегистрираните могат да работят на по-ниски цени, тъй като крайният клиент заплаща 20-те процента, но те – не.

Бизнесът със заведения счита, че върху него има административна бухалка. Зрелищните специализирани полицейски операции, затварянето на обекти от НАП заради най-малкото нарушение, затрупват ни непрекъснато с нови наредби и изисквания, изброяват проблемите от бранша. В сега действащия Закон за туризма има редица неизпълними условия, които създават корупционна среда. Например – заведение с над 50 места трябва да има задължително 4 отделни тоалетни, онагледява Еню Енев. И до сега мнозинството ги нямат.

В момента се чертае организацията на протестните действия, научи още „Марица”. Следващата седмица предстои среща на бранша във Велико Търново, а на 22-и – в Пловдив. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Обей

Обей

15.01.2020 | 11:38

Това е много позитивна новина крайно време да започнат да затварят врати батаците наречени "ресторанти"!!!

Отговори
1 3
Nony

Nony

15.01.2020 | 10:48

Нали има стабилност...

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?