4020

Затягане при жилищните кредити? Не, БНБ засега само наблюдава

Занапред се очаква някаква формална рамка, която да посочи ясни критерии в сегмента на ипотечните заеми

През 2020 година ипотечното кредитиране у нас отбеляза ръст от 10% и спекулациите за лоши последствия се развихриха с нова сила. В края на 2023 година ръстът се удвои и стана 20 на сто. И до миналата седмица почти нищо не се промени.

Едва тогава БНБ официално се произнесе, че наблюдава „изразен кредитен растеж в сегмента на кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти“. В тази връзка УС на БНБ разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, да прилагат минимален набор от показатели и стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити.

На пръв поглед от прессъобщението ставаше ясно, че Централната банка ще направи нещо кардинално и действително ще затегне кредитирането, обезпечено с ипотека на имот. Изброените мерки обаче бяха без конкретика и все неща, които търговските банки така или иначе съблюдават при работата си. Сред тях са съотношението между размера на заема и стойността на обезпечението, съотношението между текущите месечни/годишни вноски и дохода на кредитополучателя, максималния срок на кредитите /в момента 30 години/ и т.н. БНБ - умишлено или не, не написа колко трябва да са въпросните съотношения и доколко трябва да се съкрати максималният срок на изплащане. Търговските банки пък веднага декларираха, че приемат и ще спазват набелязаните мерки. И към момента в моделите за оценка на кредитоспособността са включени елементи, свързани с показателите, посочени от БНБ, допълниха от Асоциацията на търговските банки.

От официалната размяна на съобщения и реакции между БНБ и Асоциацията на търговските банки редовият кредитополучател нищо не разбра. Само управителят на Централната банка Димитър Радев ясно заяви, че в краткосрочен план хората, които имат жилищни кредити, няма да бъдат сериозно засегнати от решението на БНБ.

БНБ за първи път прилага подобен подход, призна Димитър Радев в блицинтервю пред БТА.  „Ние ескалираме нашите действия по отношение на ипотечното кредитиране, като преминаваме от режим на статистическо наблюдение към режим на надзорно наблюдение и отчетност със съответни задължителни изисквания за банките по отношение на изчисляването на минимален набор от показатели и методика за тяхното прилагане“, посочи той. Това означава, че занапред се задава някаква формална рамка, която, ако се наложи, ще бъде напълнена с ясни критерии в сегмента на ипотечно кредитиране.

„Централната банка засега не вижда непосредствен проблем, но вижда потенциален риск, свързан с ипотечното кредитиране“, казва още в интервюто Димитър Радев.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?