Следвайте ни

Застраховките за ученици: Броим 1,50 за счупен крак

viber icon

Родителите свикнаха в началото на всяка учебна година да дават едни пари с аморфния повод „застраховка на ученика”. И понеже сумите са дребни - от 2 до 5 лева, не се интересуваме къде и за какво отиват тези суми. Застраховката обикновено се прави за целия клас, тоест тя е колективна, и договорът за нея не достига до родителя на всяко дете. Има обаче три важни неща, които е добре да знаем за полицата на децата ни, особено сега, в условия на пандемия. Бърз преглед на офертите на застрахователите показва, че рискът COVID-19 никъде не е споменат изрично, което означава, че е изключен. Това е лесно разбираемо, защото застраховката се нарича „Злополука на учащия”, а не „Болест или заразяване в условия на пандемия”. Добрата новина за учебната година 2020/2021 е, че цените не са повишени. От училищата масово ще събират по 1.50-2 лева на дете, като покритието на застраховката в този случай е  1000 лева. По избор на родителя покритието може да стане и 3000, 5000 или 10 000 лева, а премията да е 5 или 10 лева годишно.

Важно за ученическата застраховка е, че тя се сключва за една календарна година и важи както за времето, прекарано в училище, така и за времето извън него - докато детето е вкъщи, на велоалеята, на спортна тренировка или в парка.

Покритие има и през уикенда,

и през ваканциите на учениците. В общия случай се покриват рисковете смърт вследствие на злополука и трайна или временна неработоспособност вследствие на злополука. Което за училищното битие означава - непосещаване на учебните занятия поради травма, като счупване на крак например.

От договора и общите условия към застраховката „Злополука на учащи” ще разберете, че пари ще получите само в случай, че лечението вследствие на злополука продължава минимум  7 дни, а на детето му се полага болничен лист за поне 10 дни. В този случай ще получите… 3% от застрахователната сума. Или ако тя е 1000 лева, обезщетението ще бъде 30 лева. За стоене в болница или

домашно лечение между 20 и 30 дни

обезщетението е 4%. Ако става въпрос пък за инфекциозно заболяванекаквото е COVID-19 застрахователите прилагат други времеви правила - 3% от застрахователната сума се изплащат едва след 20 до 40 дни временна нетрудоспособност. Което при едно леко протичане на вируса при деца без хоспитализиране изключва обезщетението. Още повече че тестовете за COVID-19 се заплащат от държавата (освен ако не ги правите по собствена инициатива). В допълнение - компаниите прилагат в отделен списък болестите, за които би могло да се претендира за обезщетение. Той е различен за всеки застраховател и трябва да се изиска при подписване на договора. Има и застрахователи обаче, които изрично са изключили от покритията си инфекциозните заболявания.

Ясно е, че тази застраховка е на принципа „ниска цена - ограничение на покритието”.  Въпреки това застрахователите ще изискат оригиналите на всички медицински документи, изследвания и рецепти. За децата в спортните училища има завишение на цената поради по-високия риск от травми.

= И за учителите =

Училищните директори в ролята си на работодатели могат да сключват застраховка срещу COVID-19 за преподавателите. Разходът е около 10 лева за учител, стана ясно от опита на столично училище. Така при заразяване на учител той ще получи малка парична сума (процент от застрахователната сума), а при летален изход - наследниците ще бъдат подпомогнати с 3000 лева. Застраховка, която покрива изрично риска от заразяване с коронавирус за цели предприятия и дружества, бе пусната в разгара на пандемията у нас. Тя се сключва от името на работодателя.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?