Следвайте ни

Застраховка от 30 лева пази колата от градушка

Очаква се дружествата да открият „бърза писта" за пострадалите от ледения дъжд в Асеновград

viber icon

В края на миналата седмица ​мощна градушка потроши стъклата и надупчи ламарините на десетки автомобили в Асеновградско. Сервизите се приготвиха за опашки и луди обороти, а шофьорите се питаха има ли начин да бъдат обезщетени. За тези, които имат само Гражданска отговорност, категоричният отговор е „не“. И "да" за тези собственици с Каско, при положение, че са спазени всички условия на застрахователя, при това независимо дали сключената полица е Частично Каско или Пълно Каско. И в двата случая ще му се платят щетите, защото покритието е за природни бедствия, което включва буря, градушка, наводнение, падане на тежък предмет върху возилото и др.

Има и междинно положение обаче. От няколко години на пазара има застраховка, която покрива само риска Градушка, без да се изисква сключено Каско. Тя е с фиксирана цена, която не зависи нито от марката, нито от възрастта на колата. Обвързана е само с лимита на плащане на щети. Ако платите 30 лева за полицата, имате шанс да получите обезщетение до 2000 лева. Ако склоните на 50 лева годишно, обезщетението ще покрие разходи до 4000 лева, става ясно от офертата на Булстрад по "Булстрад Каско градушка".

Особеното е, че тази застраховка не се прилага за мотори, мотопеди, АТВ и кабриолети. Няма да ви се покрият и щети по двигателя, причинени от проникване на вода или кал. Ще ви бъде отказано плащане и ако щетите от градушката са в комбинация от стара корозия, напукване или износване на стъклата на колата. Друга хипотеза - ако заради ледените късове и проливния дъжд са повредени лични вещи или багаж в автомобила - отново пиете една студена вода. И още - ако застрахователят съумее да докаже, че по време на природната стихия прозорците или вратите на колата са били недобре затворени, щетите по салона отново остават за сметка на собственика въпреки валидната застраховка. В общите условия на договора със застрахователя е записано, че за щетите трябва да се уведоми в срок от 3 дни от събитието. И още една особеност - застраховката е валидна само на територията на България, за разлика от стандартното Каско, което важи за страните от ЕС и тези извън съюза, но членки на международното споразумение Зелена карта.

Какво ще се случи оттук нататък? Опитът показва, че застрахователните компании ще открият "бърза писта" за завеждане на щети на пострадалите от градушката на шофьори с Каско. Такъв беше случаят и от 13 май тази година, когато Пловдив бе поразен от леден дъжд. Тогава "Лев инс" обяви, че приема, разглежда и изплаща обезщетения на пострадалите в най-кратки срокове специално в ликвидационния център на компанията в града под тепетата. Имаха готовност при нужда да работят и след обичайното си работно време.

Обикновено от компаниите изискват служебна бележка от Националния институт по метрология и хидрология, че в конкретния район наистина е паднала градушка. Последното голямо подобно бедствие от 2014 година обаче показа, че застрахователите са склонни да прескочат тази бумага и тогава тя не се изискваше. Много е вероятно същото да се случи и сега. Очаква се още днес застрахователите да обявят как ще процедират и за щетите от петък в Асеновградско.

Другите документи, които застрахователят по Каско ще ви изиска на първо четене, са: ​свидетелство за регистрация на ППС, документ за самоличност, свидетелство за управление на МПС на заявителя на претенцията, документи на водача, управлявал увредения автомобил по време на събитието /в случай, че бедствието е настъпило по време на движение/, допълват от ДЗИ. Много компании въведоха завеждане на онлайн щети по време на пандемията, което сега ще спести доста време на пострадалите.

 

Пет компании държат Каското

Лидер при доброволната автомобилна застраховка Каско е ЗАД "Армеец" АД, сочи справката на Комисията по финансов надзор за цялата кризисна 2020 година. Приходите само от такъв вид полици на компанията са 125 милиона лева. Любопитен детайл, е че останалите застрахователи, които оформят Топ 5, са с чуждестранен произход -  ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп" АД, ДЗИ - Общо застраховане ЕАД, ЗАД "Алианц България" АД и Дженерали застраховане АД. Лидepитe пo тoзи вид зacтpaxoвкa дъpжaт нaд 76% oт пaзapa y нac.

 

Три самолета разбиват опасните облаци

От края на май до октомври три самолета трябваше да защитават територията на България от Плевен до Дуранкулак от градушки. 

Въпреки че средствата от 5 млн. лв. за първия пилотен проект бяха осигурени, самолетната защита срещу град излетя с фалстарт заради пандемията. Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ вече е сключила договор с българска фирма, която ще извършва дейността, и доскоро се правеше стиковка между Агенцията, фирмата изпълнител, ВВС и ДП „Ръководство на въздушното движение“. Градовите процеси се развиват твърде бързо, което означава, че пилотските екипи на самолетите трябва да дават денонощни дежурства. Те трябва да летят над облака при крайно опасни метеорологични условия и оттам да го обработват.   

И тази година ще бъдат активирани 11 командни пункта и 261 ракетни площадки към тях. Те са разположени в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен. Противоградовата защита oбхваща близо 22 млн. дка на територията на цялата страна. Агенцията разполага с 17 731 противоградови ракети, които са по-малко в сравнение с миналата година. През последните две години защитаваната от градушки територия бе увеличена от 17 млн. на 22 млн. дка. За този период бяха въведени в експлоатация нови 63 ракетни площадки с цел опазване на земеделската продукция, припомниха от пресцентъра на земеделското министерство. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?